Totalt utreds tre dödsfall, där personer som arbetat på Northvolt dött oförklarligt. Northvolt har utfört interna utredningar och enligt dem kan dödsfallen inte kopplas till olyckor eller exponering. Polisens miljöbrottsenhet har inlett en utredning.
Enligt polisen finns en viss indikation på att det kan ha skett någon form av exponering efter ett dödsfall som inträffade i juni.
God bild av riskerna
IF Metalls huvudskyddsombud Mikael Stenmark upplever att fackföreningens medlemmar har en god bild av vilka risker som finns i jobbet.
– Vår roll är att försöka förse våra arbetskamrater med fakta. Jag har fått till mig att man haft en oro att gå tillbaka till arbetet, säger Mikael Stenmark.
Inom batteritillverkningen används kemikalier både för tillverkning och rengöring. Exakt vilka är en affärshemlighet. I vissa delar av fabriken behövs full skyddsutrustning samt andningsmask för att få arbeta.
– De flesta känner till riskerna och skyddar sig mot dem, säger han.
Vill ha egna arbetsmiljöombud
Enligt Per-Olof Timan, som är ansvarig för arbetsmiljö på fackförbundet Fastighets i Region Nord, kan det finnas kommunikationssvårigheter på anläggningen då en stor del av personalen inte pratar svenska.
– Den största risken är språk, tidsbrist och press. Fastighets har i nuläget inga egna arbetsmiljöombud på plats, men har en ambition om att etablera sådana, säger han.
Städföretaget Sodexo följer polisens utredning och menar att säkerhetsarbetet har högsta prioritet.
– I avvaktan på polisens utredning, som vi välkomnar, har vi inte mer att tillägga, säger Eva Kristensson, kommunikationsansvarig på Sodexo.