Under pågående polisutredning gör Toyota inga underhållsarbeten av truckar på Northvolts anläggning i Skellefteå. Foto: Lukas Deininger/SVT

Efter dödsfallen: Toyota vägrar jobba på Northvolt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polis meddelat att man utreder tre oförklarliga dödfall på personer som arbetat på Northvolt stoppar Toyota allt arbete på fabriken.

– Det är svårt att riskbedöma när vi inte vet orsakerna, säger Annika Dörner, HR-direktör på Toyota Material Handling.

Dagens arbete var först med att rapportera om nyheten.

Toyota utför vanligtvis servicearbeten på truckar på Northvolt, men har inga egna medarbetare som permanent är stationerade på anläggningen i Skellefteå.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

– Vi har beslutat att arbetet genomförs i våra egna lokaler under pågående polisutredning, säger Annika Dörner till SVT.

”Väljer det säkra före det osäkra”

Tre män i Skellefteå har hittats döda efter arbetspass på batterifabriken. Polisens miljöbrottsenhet har nu inlett en utredning.

Det är inte fastslaget att dödsfallen är relaterade till arbetet på Northvolts fabrik. Är inte åtgärden lite drastisk?

– Vi tycker inte att det är drastisk. Vi väljer det säkra före det osäkra. Det är svårt att riskbedöma när vi inte vet orsakerna, säger hon.

Northvolt förtydligar att säkerheten på fabriken är högsta prioritet.

– Vi måste förhålla oss till vad vi vet, och vi kan inte agera på rykten eller spekulationer. Den fakta vi har tyder att detta är ett mycket tragiskt sammanträffande, säger Sanna Bäckström, kommunikatör.

Polisen har tidigare utrett två av fallen och de riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen.

– Våra egna utredningar visar inte heller att personerna har varit inblandade i någon olycka eller att de skulle ha exponerats för något. Just nu pågår ytterligare en utredning, det välkomnar vi och vi stödjer den på alla sätt vi kan, säger Sanna Bäckström.

en drönarbild på batterifabriken i Skellefteå samt en porträtt på en polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Stabbfors, gruppchef för miljöbrott i polisregion Nord, berättar varför de startade en ny utredning kring de tre dödsfallen i Skellefteå. Foto: Northvolt, Lukas Deininger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet