Tre personer har dött efter arbetspass på Northvolts fabrik i Skellefteå och polisen har inlett en förundersökning kring dödsfallen.
En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar på tydliga brister i arbetsmiljön hos batterijätten Northvolt. Sedan 2019 har minst 26 allvarliga olyckor inträffat i Northvolts anläggningar i Skellefteå, Västerås och Polen.
Filippa, som egentligen heter något annat, arbetar på batterifabriken i Skellefteå sedan flera år tillbaka och vittnar om stora brister i arbetsmiljön. Hon vill vara anonym då hon bland annat är rädd att förlora jobbet.
– Vissa är i kemikalierna åtta timmar per dag, det är ingen som vet vad det innebär, säger hon.
Siri var skyddsombud: ”Det tummas på säkerheten”
Siri Almqvist var tidigare skyddsombud på Northvolt. Hon ser tydliga brister i avsaknaden av den svenska modellen och säkerheten.
– Om vi inte följer våra regler med att exempelvis få nog med raster, då lider säkerheten, säger hon och berättar att folk har somnat när de arbetat på maskiner i batterifabriken.
När hon lyfte brister i sin fackliga roll upplevde hon att hennes närmaste chefer, ofta personer från andra länder, motarbetade henne.
– Det blir en kulturkrock, men jag förstår det. Där har Northvolt ett jättestort ansvar att förklara hur det funkar, säger Siri Almqvist.
Veronica Lindsköld jobbade på fabriken i två år, och hon har berättat om stressen och pressen hon upplevde i en tidigare intervju.
– Jag somnade på toagolvet för att jag var så slutkörd, säger hon.
Northvolt: ”Har ett seriöst arbetsmiljöarbete”
I ett mejl till SVT skriver Northvolts kommunikationschef Matti Kataja att Northvolt är ett fackligt anslutet företag som jobbar efter den svenska modellen.
”Alla chefer med personalansvar går obligatoriska utbildningar om arbetsgivaransvar, säkerhet för anställda och arbetsmiljölagstiftning. Vi ser ingen motsättning mellan att ha ambitiösa tillväxtmål och samtidigt ha ett seriöst arbetsmiljöarbete. Tillväxt sker inte på bekostnad av säkerhet”, skriver han bland annat.
Dödsfallen förvånar inte Siri
De tre oförklarliga dödsfallen har påverkat Siri mycket. En av de avlidna jobbade på samma avdelning som henne.
– Det är så mycket tankar och känslor. Jag blir frustrerad, men tyvärr inte förvånad, säger hon.
Nortvolts svar i sin helhet:
”Northvolt är ett fackligt anslutet företag som jobbar efter den svenska modellen. Alla chefer med personalansvar går obligatoriska utbildningar om arbetsgivaransvar, säkerhet för anställda och arbetsmiljölagstiftning. Vi arbetar nära facken för att lyfta deras roll och synliggöra vårt samarbete.
Men vi är också ett internationellt företag med en stor mångfald bland medarbetare och chefer, och vi är stolta över att vi knyter till oss de bästa experterna från hela världen.
För att få anställning hos oss ställer vi krav på att du ska kunna engelska. Vi använder engelska som arbetsspråk just för att överkomma språkbarriärer, vilket fungerar väl. Redan från dag ett får nyanställda utbildning i arbetsmiljö och säkerhet som är direkt anpassad efter vår verksamhet.
Vi ser ingen motsättning mellan att ha ambitiösa tillväxtmål och samtidigt ha ett seriöst arbetsmiljöarbete. Tillväxt sker inte på bekostnad av säkerhet.
Redan från dag ett får nyanställda utbildning i arbetsmiljö och säkerhet som är direkt anpassad efter vår verksamhet. Vi säkerställer såklart också att alla personer har de skyddskläder och utrustning som krävs för den specifika rollen, arbetsuppgiften och området som man jobbar i.
Allt kan alltid förbättras, det är grundpremissen i ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Men vi är trygga med att de skyddskläder vi har idag absolut är tillräckliga för att säkra våra medarbetares hälsa och välmående.”