Northvolt. En man med ryggsäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Northvolts vd Peter Carlsson: ”Det är säkert att jobba på Northvolt”. Foto: SVT

Northvolts vd garanterar: ”Inte hittat någon koppling till arbetsplatsen”

Uppdaterad
Publicerad

Tre oförklarliga dödsfall bland anställda på Northvolt i Skellefteå har väckt oro om säkerheten på batterifabriken. Men för SVT garanterar bolagets vd att de inte hittat någon samband mellan dödsfallen och arbetsmiljön.

– Jag upplever att säkerheten är väldigt bra, säger Peter Carlsson.

En av landets ledande experter på toxikologi har sagt till SVT att arbetet på Northvolt i Skellefteå borde stoppas i väntan på att orsaken till att tre personer dött efter sina arbetspass klarlagts.

– Om man inte kunnat hitta dödsorsaken ska man stänga, sa Karin Broberg, professor i miljömedicin vid Lunds universitet.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Anhöriga till de avlidna som SVT talat med håller med. De tycker inte att arbetet ska fortsätta innan polisens utredning är klar.

Northvolts vd: Stor intern utredning

Men några sådana planer har inte företaget i nuläget.

– Vi har gjort en riktigt stor intern utredning där vi har gått igenom vad de här personerna jobbat med och gått igenom arbetsmiljön. Vi kan inte hitta ett samband mellan deras arbetsmiljö och dödsfallen. Och på det sätt som vi inte ser det här sambandet så kan vi inte stoppa produktionen, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Har ni hittat någonting som tyder på att det har en koppling till arbetsplatsen?

– Nej, vi har inte gjort det, säger Peter Carlsson.

Det kan du garantera?

– Det kan jag garantera. Vi har inte hittat någon koppling till arbetsplatsen.

”Säkert att jobba på Northvolt”

Gemensamt för de tre avlidna är att ingen dödsorsak kunnat fastställas vid en första obduktion.

Polisen utreder nu fallen igen, tillsammans med expertis från Rättsmedicinalverket som fått i uppgift att göra nya analyser och leta efter kemikalier.

SVT har också tagit del av mejl som skickats från forskare till polisen, i vilka de larmar om farliga ämnen som de avlidna skulle kunna ha exponerats för.

– Vi har ju också pratat med experter och vi kan inte hitta ett samband med arbetsmiljön. Vi ser inte heller i vår säkerhetsstatistik att det här skulle vara en farlig arbetsplats, säger Peter Carlsson.

Så det är säkert att jobba på Northvolt?

– Ja, det är säkert att jobba på Northvolt.

Vet du mer? Tipsa SVT:s reportrar genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet