Northvoltanställd i skyddsutrustning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöverket reder ut vad som gäller vid gasutsläpp. Foto: SVT

Northvoltpersonal jobbade efter gasutsläpp – Arbetsmiljöverket: Det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

Oro spreds bland personalen på batterijätten Northvolt sedan de uppmanats att fortsätta arbeta trots att höga halter av den farliga gasen ammoniak uppmättes i företagets lokaler, det var Ekot först att rapportera om.

Northvolt menar att man utgått från Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

När höga halter av ammoniak uppmättes i lokalerna skickade företaget ut ett internt Teams-meddelande där de anställda instruerades att arbeta vidare, även om halterna av ammoniak skulle vara mycket högre än vanligt.

Gasen ammoniak är farlig vid höga nivåer, därför har Arbetsmiljöverket satt en gräns på max 50 ppm, (parts per million), värdet gäller för en person som arbetar utan skydd.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Uppmanades att fortsätta jobba

I meddelandet till de anställda hade företaget satt egna högre gränsvärden, enligt Ekots granskning. Northvolt har avböjt en intervju med SVT, men i en skriftlig kommentar uppger kommunikationschefen Matti Katjala däremot att de inte satt några egna gränsvärden.

– Säkerheten kommer alltid först på Northvolt. Om vi inte kan arbeta säkert så arbetar vi inte alls. Vi uppmätte som högst en nivå på 155 ppm, men den skyddsutrustning som vi bär i den här miljön klarar nivåer på 500 ppm. Därför kunde våra medarbetare fortsätta att arbeta tryggt och säkert, säger han.

Northvolt uppger att de lyckades få ner de höga halterna av ammoniak i lokalerna och samtidigt gick meddelandet ut till oroliga anställda om att arbeta vidare.

Arbetsmiljöverket framhåller att personlig skyddsutrustning ska vara ett sistahandsval för arbetsgivaren – men kan vara en temporär lösning när problemet försöker åtgärdas på annat sätt.

Tidigare dömts till böter

Northvolt har tidigare varit föremål för utredning efter en gasläcka med ammoniak. Det var februari 2022 som ett rörsystem skulle provtryckas och giftig gas släpptes ut. Fyra personer fick ett gasmoln över sig och tvingades uppsöka sjukhus.

Fabriken tvingades då till 25 000 kronor i böter eftersom man då inte anmält händelsen till Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet