Daniel Krona, rättsläkare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I specialfall kan analyserna ta lång tid” – hör rättsläkaren Daniel Krona om arbetet att leta svar efter dödsfall. Foto: Julia Hedlund, SVT.

Polisen om utredningen kring oklara dödsfallen i Skellefteå: ”Kartlägger de sista veckorna”

Uppdaterad
Publicerad

Frågorna är många kring de fyra dödsfallen i Skellefteå som polisen utreder. Polisen försöker fortsatt se om det finns någon koppling till arbetsmiljön på batterifabriken Northvolt.

– Vi kartlägger vad som hänt de sista veckorna innan de avled, säger utredare Patrik Åström.

Under 2024 har fyra personer som arbetat vid batterifabriken dött på fritiden. Patrik Åström, utredningsledare på polisen vid region Nord, är en av de som arbetar med utredningen.

– Vi hör personal, kollegor, bekanta och anhöriga för att försöka hitta något som sticker ut, säger Patrik Åström.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

”Kan bli utvidgade analyser”

Han berättar att de väntar på slutgiltiga obduktionsprotokoll från dödsfallen under juni och juli. De färdiga obduktionsprotokollen från de tidigare dödsfallen och de två preliminära visar hittills att det inte finns någon fastställd dödsorsak.

– Nästa steg kan bli utvidgade analyser av blod, vävnad, kemikalier och liknande, säger Patrik Åström.

Rättsmedicin letar svar

I Sverige dör nästan 100 000 människor per år enligt siffror från SCB. I runt 6 000 fall kontaktas rättsmedicin för att göra en undersökning vad dödsfallen berott på.

– Det brukar ta några veckor innan analyssvaren kommer in till oss, men i specialfall kan det ta mycket längre tid, säger rättsläkaren Daniel Krona.

I videon nedanför berättar Daniel Krona, specialist i rättsmedicin, om hur de arbetar för att få fram dödsorsaken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet