Matti Kataja kommunikationschef Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Northvolt hoppas att polisutredningen blir klar snart. I videon svarar Matti Kataja på vad företaget gör nu. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Northvolts egna utredning om dödsfallen: ”Inte hittat koppling till arbetsplatsen”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer som arbetat på batterifabriken i Skellefteå har dött på fritiden. Northvolt har gjort egna interna utredningar. Men har fortfarande inte skickat in dessa till Arbetsmiljöverket.

– Vi gjorde dessa för att se om det kan finnas någon koppling till arbetsplatsen. Men det har vi inte kunnat hitta, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.

Under sommaren har det rapporterats om fyra oförklarliga dödsfall bland personalen på fritiden. Dödsfallen utreds av polisen, men det saknas brottsmisstanke.

Den 7 augusti genomförde Arbetsmiljöverket en oanmäld inspektion på Northvolt.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Arbetsmiljöverket har inte fått utredningarna

Arbetsmiljöverket har begärt att Northvolt ska redovisa sina egna interna utredningar kring dödsfallen.

Myndigheten vill ha uppgifter om var personerna arbetat, hur länge och med vilka arbetsuppgifter. Man vill även veta vilka kemikalier och vilken skyddsutrusning som personerna använt.

Northvolt skulle ha skickat in utredningarna till Arbetsmiljöverket den 16 augusti. Handlingarna hade fortfarande inte kommit in under onsdagen. Arbetsmiljöverket har därför skickat en påminnelse till Northvolt.

– Vi har skickat in material. Men allt kom inte med av praktiska orsaker att folk varit på semester till exempel. Vi kommer att skicka in det så snart som vi kunnat sammanställa det. Vi har varit i kontakt med myndigheten, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.

Förseningar av dokumentation kan innebära föreläggande om vite, men enligt Arbetsmiljöverket är det ”ytterst ovanligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall bland Northvolt-anställda i Skellefteå

Mer i ämnet