Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tror nog att Skellefteå har gjort det mesta som går att göra utifrån vad en kommun har som kapacitet, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S). Foto: Zanna Nordberg/SVT (arkivbild)

Kommunalrådet Lorents Burman (S) i Skellefteå om Northvolts inbromsning: ”Ingen oro”

Publicerad

Northvolt överväger att bromsa sin internationella satsning. Dessutom dröjer det innan man når full kapacitet på fabriken i Skellefteå. Men det oroar inte Skellefteå kommun.

– Jag är inte orolig, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S).

Northvolts vd Peter Carlsson säger till Dagens industri att företaget överväger att bromsa in sin internationella satsning och att full produktion dröjer i Skellefteå.

Egentligen skulle anläggningen nå full produktion 2025, nu ser det ut att bli 2026. Men Lorents Burman (S) tror inte att det hindrar Skellefteås samhällsomvandling.

Batterifabriken Northvolt

– Ett år påverkar inte oss, säger han.

Tog miljardlån för att klara av satsningarna

Skellefteå kommun har under flera år gjort stora investeringar i kölvattnet av Northvolts etablering.

Under hösten 2023 presenterade kommunstyret att man lånar miljarder för att klara av investeringsbehovet, exempelvis en ny kaj i hamnen för 1,4 miljarder kronor.

– Jag tror nog att Skellefteå har gjort det mesta som går att göra utifrån vad en kommun har som kapacitet, säger Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet