Lorents Burman intervjuas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Situationen är väldigt bekymmersam”- hör Lorents Burman (S) om krisen på Northvolt. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Skellefteås kommunalråd om kritiken: ”Vi har inte satsat miljarder”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun har inte tagit några risker med Northvolt – detta menar kommunalrådet. Kommunen uppger att de satsat 180 miljoner kronor direkt kopplat till batterifabriken men menar att intäkterna är betydligt större. Ekonomiska krisen för Northvolt är dock oroande.

– Det är klart att situationen är väldigt bekymmersam, säger Lorents Burman (S).

I en ny rapport hävdar SKR, Sveriges kommuner och regioner, att satsningar på grön industri inte gynnar kommuner i så stor omfattning – men att kommunerna tar en risk.

– Det finns inga incitament för kommuner att skapa nya jobb, det är staten som tjänar på det. Av de intäkter som kommer från nya jobb går 80 procent av de skatteintäkterna till staten och 20 procent till kommunen och de har kostnader som motsvarar de intäkterna, säger Annika Wallenskog, som är chefsekonom på SKR.

Ekonomisk kris för Northvolt

Men Skellefteås kommunalråd har en annan bild.

– Vi håller inte med om bilden att vi investerat miljarder i Northvolt, utan vi har satsat på den sammantagna samhällstillväxten. Kommunen har inte tagit några risker med Northvolt, säger Lorents Burman (S).

Intäkter på 417 miljoner

Enligt kommunen har de satsat 180 miljoner kronor direkt kopplat till fabriken, men har samtidigt intäkter på 417 miljoner kronor per år tack vare inflyttningen till kommunen.

Under de senaste fyra åren har 5 200 personer flyttat dit och kommunen gör bedömningen att varje inflyttad bidrar med 80 000 kronor i kommunalskatt per år.

Samtidigt har kommunen en tioårsplan med investeringar på 42 miljarder för olika projekt och kommunala bolag för de behov som finns.

– Den generalplanen påbörjades långt före Northvolt, säger Lorents Burman (S).

Riskerna med den gröna omställningen – enligt SKR:

– Energiinfrastrukturen är inte tillräckligt utbyggd – en väsentlig del av den gröna omställningen sker i södra Sverige. Även till dessa industrier krävs tillgång till billig energi. I norra Sverige, finns dock bättre förutsättningar för förnybar energiförsörjning.

– Transportinfrastrukturen är eftersatt. Ett varnande exempel är malmbanan där LKAB förlorar många miljoner kronor varje dag till följd av att rälsen som bär det tyngsta lasten i omställningen är 40 år gammal och lider av årtionden av brist på underhåll och tekniska uppdateringar. I dagsläget är en del av Malmbanan i så dåligt skick att det inte går att köra malmtågen med full last, något som leder till högre kostnader och lägre kapacitet.

– Andra länder bjuder över Sverige med förmånligare villkor för företagen såväl i Europa som i USA och Canada.

– Kommunerna har inte råd eller hamnar i ett läge där de inte kan genomföra de nödvändiga investeringarna fullt ut. Risken är också att kommunerna blir så högt skuldsatta att de inte klarar av att amortera på lånen eller bedriva välfärd på en rimlig nivå.

– Det tar för lång tid med tillstånd och annat så att företagen hinner backa ur.

– Om något eller några av företagen går i konkurs – så krävs stora statliga insatser.

– En risk är också att det inte går att hitta arbetskraft till etableringarna – eller att det inte finns arbetskraft till välfärden.

Källa: SKR:s rapport: ”Den gröna omställningen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet