Mats Persson (L) i kostym med ett pins på kavajen står framför flera skärmar i ett högteknologiskt rum, som ser ut att vara en kontroll- eller övervakningscentral. Bakgrunden visar en modern arbetsmiljö med skrivbordsutrustning och monitorer som visar data eller grafer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) svarar på Skellefteå kommuns vädjan om lägre lönekrav på arbetskraftsinvandrare. Foto: Patrik Samuelson/SVT

Efter storvarslet på Northvolt – arbetsmarknadsministern utesluter inte sänkt lönekrav

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen i Skellefteå vill kämpa för att behålla arbetskraften efter storvarslet på Northvolt. De vädjar därför om ett sänkt lönekrav för personer från länder utanför EU.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) håller dörren öppen för lättnader i reglerna för arbetskraftsinvandrare.

– Jag utesluter inte det, säger han.

De nya reglerna för arbetskraftsinvandring kräver en lön på minst 80 procent av medianlönen, alltså 28 480 kronor, för att beviljas arbetstillstånd i Sverige om man kommer från ett land utanför EU.

Detta bekymrar Skellefteå kommun som menar att detta kan göra att personer som blivit av med jobbet på Northvolt kan tvingas lämna landet, då kommunen har svårt att matcha lönekravet.

Ekonomisk kris för Northvolt

På fredagen besökte Mats Persson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister, Skellefteå för att samarbeta och ha en dialog kring hur regionen ska arbeta framåt för att behålla kompetensen.

Han kom inte med några nya löften men lyssnade på kommunens argument.

– Vårt fokus är att så många som möjligt ska hitta ett nytt arbete och hitta de lediga jobb som redan finns, säger Mats Persson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet