Northvoltanställde Ian Joseph från Trinidad och Tobago står utanför sitt nya hem i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försvårar mitt liv” – se vad Ian Joseph och andra internationella anställda på Northvolt tänker om sin framtid i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Anställda på Northvolt kan tvingas lämna landet – Ian från Karibien: ”Försvårar mitt liv”

Publicerad

Många av de som förlorar jobbet på Northvolt riskerar också att tvingas ut ur landet. Oron är stor bland arbetarna som kommer från länder utanför EU.

– Alla som har kommit hit med arbetstillstånd har haft som avsikt att skapa ett liv och en framtid här och det är tufft om det tas ifrån en, säger Ian Joseph, som jobbar på batterifabriken i Skellefteå.

När Ian Joseph lämnade Trinidad och Tobago i Karibien för två år sedan var det för att skapa ett nytt och tryggt liv i Sverige. Men med det stora varslet som Northvolt lagt på 1 600 personer känns framtiden skakig.

Om Ian Ioseph sägs upp har han tre månader på sig att hitta ett nytt jobb. Annars måste han till hemlandet för att söka nytt arbetstillstånd i Sverige.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Jag försöker tänka positivt. Men med nedskärningarna är det riktigt tufft, säger han.

Migrationsverket har kontaktat Northvolt eftersom de har så många arbetstagare från tredjeland med arbetstillstånd.

– Vi kraftsamlar i en nära dialog med Northvolt för stödja i den juridiska processen och informera kring lagar. Men det är de som har huvudansvaret att sköta information till arbetarna, säger Ulrika Ekebjär, tillförordnad biträdande regiondirektör.

Hur många från tredje land som kan drabbas är oklart eftersom förhandlingar efter varslen inte har genomförts. De har ofta kvalificerade yrken som processtekniker, ingenjörer och kemister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet