En person står vid en stående arbetsstation och arbetar på en laptop i en modern, ljus arbetsmiljö. I bakgrunden syns en kollega sittande vid ett bord. Rummet är väl upplyst med moderna lampor och har trämaterialinslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ger Arbetsförmedlingen för råd till de som förlorat jobbet? I videon svarar Ida Rönnholm på Arbetsförmedlingen hur de stöttar upp. Foto: SVT

Storvarslet på Northvolt slår hårt mot Skellefteå – Arbetsförmedlingen: ”Kris för många”

Uppdaterad
Publicerad

Storvarslet på batterifabriken Northvolt i Skellefteå är ett av de det största varslen i Västerbottens historia. 1 000 riskerar att förlora sitt jobb.

– Det är en kris för många människor, säger Ida Rönnblom kanslichef på Arbetsförmedlingen i Skellefteå.

Första steget för Arbetsförmedlingen i Skellefteå är att försöka ta reda på vilka individer som blivit drabbade.

– Först måste det få landa för alla som blir av med jobbet, säger Ida Rönnblom.

Ekonomisk kris för Northvolt

Tillsammans med bland annat Skellefteå kommun och andra företag kommer Arbetsförmedlingen hantera varslet.

– Det är det som är så fint med ett sånt här stort varsel, det finns rutiner och en struktur för att hantera en sån här situation, säger Ida Rönnholm.

Gott om jobb

Enligt Ida Rönnholm finns det jobb inom transport och andra industrier för de som fortsatt vill ha jobb i Skellefteå men också i Västerbottens län som stort.

– Även i Norrbottens län ser vi en arbetskraftsbrist, säger Ida Rönnholm.

Framförallt finns det jobb inom den offentliga sektorn om man är villig att byta bransch.

Vad gör ni på plats i Skellefteå?

– Nu har vi inlett diskussioner med Northvolt och Skellefteå kommun, men exakt vad som görs förutom informationsinsatser i form av att lugna de drabbade individerna får vi återkomma med, säger hon.

”Samhället kraftsamlar”

Arbetsmarknadsministern Mats Persson (L) förstår att varslet skapar en oro för många som nu riskerar att förlora sina jobb. Han menar att regeringen följer de rutiner som finns för den här typen av varsel.

– Till den som jobbar för Northvolt och riskerar att förlora jobbet vill jag understryka att samhället nu kraftsamlar och att det finns stöd att få. Arbetsförmedlingen finns på plats i Skellefteå och har även en stor flexibilitet att anpassa sina insatser och fördela resurser utifrån regionala och lokala behov, skriver Mats Persson (L), i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet