Per Greus och Jesper Mattsson, Markbyggarna Skellefteå. I bakgrunden hänger flera säkerhetskläder, inklusive reflexjackor och hjälmar, vilket tyder på att miljön kan vara en arbetsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite småchockad och förvånad” – hör Per Greus och Jesper Mattsson på Markbyggarna i Skellefteå om hur företaget påverkas av krisen på Northvolt. Foto: Lukas Deininger/SVT

Storvarslet på Northvolt slår hårt mot underentreprenörer – ”Vi packar ihop”

Uppdaterad
Publicerad

1 000 personer varslades om uppsägning på batterifabriken i Skellefteå, men det är betydligt fler som påverkas. Nedskärningarna slår hårt mot underentreprenörer som arbetat med utbyggnaden.

– Vi håller på och packar ihop. Ungefär hälften av vår verksamhet avbröts, säger Jesper Mattsson, produktionschef på Markbyggarna i Skellefteå.

Utbyggnaden av batterifabriken har stannat av efter varslet mot totalt 1 600 anställda i Sverige. Förutom de 1 000 Northvolt-anställda i Skellefteå är det många underleverantörer som blir utan jobb, de flesta inom byggsektorn.

Hur många personer som berörs är oklart. Enligt Byggnads är det framför allt byggledningsföretag med entreprenörer från utlandet som förlorar kontrakten. Facket vet inte hur det slår mot arbetarna eftersom de inte är medlemmar.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Fackets oro gäller framför allt de som kommer från tredje land och har sålt allt de äger och nu måste hitta jobb inom 90 dagar för att få stanna. Det är fruktansvärt att tänka på, säger Pierre Pettersson, ombudsman och regionalt skyddsombud för Byggnads.

Har inte fått betalt

Markbyggarna Skellefteå som gjort grundläggningar till byggnader, vägar, vatten och avloppsarbeten på Northvolt, lämnar nu området. Det är ett av flera företag som fortfarande väntar på att Northvolt ska betala deras fakturor. Exakt hur mycket pengar det handlar om vill regionchefen Per Greus inte avslöja.

– För vårt företag är det absolut en summa som påverkar företaget, säger Greus.

Skellefteå kommun försöker ta reda på hur många som påverkas av varslet.

– De företag som är knutna till expansionen blir naturligtvis mer påverkade. Vi har kontakt med flera företag som påverkas, säger Anja Palm, näringslivschef.

SVT har sökt Northvolts kommunikationchef för en kommentar om de obetalda fakturorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet