En tv-reporter och olika rubriker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur olika medier runt om i världen rapporterar om Northvolt och hur journalister från Kanada och Schweiz tänker om den pågående utvecklingen. Foto: Radio Canada

Så rapporterar världen om Northvolt: ”Kraftiga turbulenser”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheterna om Northvolts storvarsel har skapat ringar på vattnet runtom i världen.

– Senaste tio dagarna har Northvolt varit det dominerade ämnet i Québec, säger den kanadensiska radiojournalisten Thomas Gerbet.

Intresset för batterijätten Northvolts ekonomiska situation är stor världen över och speciellt i de regionerna där Northvolt har byggt eller vill bygga batterifabriker.

I den kanadensiska provinsen Québec, där Northvolt vill bygga en batterifabrik är intresset stort sedan tidigare, inte minst då det kom uppgifter om att bolagets fabrik i Kanada kan bli försenad med över ett år tidigare i år.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det här är det största industriprojektet i Québec genom tiderna, säger Thomas Gerbet, journalist på det kanadensiska public-service bolaget Radio Canada.

Kanada gick in med 52 miljarder kronor

Både den kanadensiska staten och provinsen Québec har satsat stort på projektet som enligt Northvolt ska generera 3 000 jobb på fabriken och producera en miljon elbilsbatterier per år.

Tillsammans gick de in med 7 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 52 miljarder kronor, berättar Thomas Gerbet.

I klippet berättar han hur politikernas och befolkningens syn har förändrats efter nyheten om att Northvolts ekonomi är i gungning.

Fabriksbygget i Québec fortsätter

Medan utbyggnaden i Skellefteå har stannat av fortsätter fabriksbygget utanför den kanadensiska storstaden Montréal.

– Just nu håller de på att förbereda marken, säger Thomas Gerbet.

Ännu har inga besked kommit huruvida den ekonomiska situationen påverkar planerna i Nordamerika.

– Vi kan inte förstå att det inte har kommit besked för Kanada med tanke på det som händer i Sverige men vi tror att fabriken väldigt viktigt för Northvolt om man vill etablera sig på den nordamerikanska marknaden, säger han.

”Northvolt är ett visitkort”

Radiojournalisten Matthias Heim för det schweiziska public-service bolaget SRF har under flera dagar besökt Skellefteå och norra Sverige för att belysa den gröna omställningen.

– Det är intressant att se hur internationellt norra Sverige och Skellefteå har blivit under så kort tid. Det överraskade mig, säger journalisten Matthias Heim

Han menar att Northvolt är ett viktigt exempel utåt för att se hur den gröna omställningen i norra Sverige fungerar.

– Situationen för Northvolt är väldigt utmanande. Marknaden i Europa för elbilar är svag just nu. Dessutom har företaget vuxit lite för fort kanske, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet