År 2015 bodde 87.900 äldre över 65 år permanent i särskilt boende i landet. År 2010 var siffran 94.000. Samtidigt är det allt fler som bor hemma och har hemtjänst.
Ser man på de som är 80 år eller äldre är det bara 13 procent som bor på särskilt boende, det visar siffror från kommun- och landstingsdatabasen Kolada som nyhetsbyrån Siren sammanställt.
Regeringen har utrett situationen
Är det för svårt att komma in på ett särskilt boende för äldre i dag? Just den frågan har den statliga utredaren Susanne Rolfner Suvanto försökt svara på i utredningen ”Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer” som presenterades i våras.
Regeringen ville veta eftersom tusentals platser försvunnit i rask takt. Men det var inte så lätt att svara på.
– Nej, för vi vet egentligen inte hur den här neddragningen påverkar var den enskilda kommunen lägger ribban för att bevilja äldre plats i särskilt boende, svarar Susanne Rolfner Suvanto och förklarar:
– Kommunerna kan ha egna riktlinjer och göra olika.
Ska nu titta på lagen
Därför är hennes slutsats en ny fråga: Är det verkligen lagen det är fel på, eller bara tillämpningen?
Enligt Susanne Rolfner Suvanto rymmer lagen i dag redan alla möjligheter för att bygga det som behövs. Därför har hon förslagit att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att ta reda på mer exakt varför det ser ut som det gör.