På matkedjan Willys i Umeå hastar färskvaruansvarige Johan Jakobsson ut med en matvagn till Roger Forsberg från den ideella föreningen Öppen Gemenskap i Umeå. Öppen gemenskap, som hjälper utsatta människor, har bland andra matavtal med butikerna Willys och ICA Maxi.
Över hela Sverige finns liknande samarbeten och 100-tals ton mat som inte kan säljas men som ändå håller utmärkt kvalitet hamnar nu i kök istället för i soptunnan.
– Det betyder jättemycket. Vi har fått ett rejält uppsving och kan göra mycket fina grejer för en liten peng, säger Helena NilssonSpringare, samordnare Öppen Gemenskap Umeå.
– Det känns bra inombords att kunna ge det här till de som uppskattar det istället för att kasta det i soporna, menar Johan Jakobsson, färskvaruchef Willys
224 000 ton mat rinner ut genom avloppet
En tredjedel av all mat som produceras i världen kastas. Det betyder att enorma jordbruksarealer egentligen används för att producera avfall. En del slängs av butikerna men värst är hushållen.
I den senaste mätningen i Sverige konstateras att 224 000 ton mat varje år rinner ut genom avloppet.
– Folk har börjat förstå att oj! vi slänger ju jättemycket mat! och kan vi göra något annat än att slänga maten. I Frankrike till exempel är det ju förbjudet att slänga mat och jag tycker att det är jättebra att den här dialogen förs, säger Helena NilssonSpringare.