Ann-Louise Rådström, dietist vid Måltidsservice i Umeå kommun. Foto: SVT

Trenden: Undvika gluten i kosten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med föräldrar som har önskemål eller ställer krav på att deras barn ska få äta specialkost, till exempel mat utan gluten eller laktos i skolan.

Ann-Louise Rådström, dietist vid Måltidsservice i Umeå kommun, menar att hon de senaste åren sett en stor ökning av föräldrar som vill att deras barn ska äta specialkost i skolan, trots att barnet inte behöver det.

– Det är mycket vanligare nu. Jag tror det handlar om det egna beslutet, att man kanske misstror vården på något vis eller inte får gehör för sina frågor. Det här handlar väldigt många gånger om hur hela familjen väljer att plocka bort någonting, så det handlar mer om en livsstil, säger Ann-Louise Rådström.

”Trendkost att inte äta gluten”

För att få ta del av specialkost i Umeå kommun kräver kommunen ett intyg från sjukvården eller skolhälsovården och även i sjukvården ser man en ökande trend med så kallade hemmadiagnoser.

– När det gäller gluten så är det en trendkost att inte äta gluten, det är större i USA än här i Sverige, men ändå finns det många föräldrar som tänker att gluten är något man ska låta bli att äta, säger Olof Sandström, överläkare vid barn- och ungdomscenter vid Norrlands universitetssjukhus.

LÄS ÄVEN: Kommunen begär intyg för barnens specialkost

Varför?

– En anledning är att det är en modediagnos och människor då helt plötsligt börjar känna igen sig i sina besvär och tycker att det förklarar de besvär man har, säger Olof Sandström

Vad ska man göra om man misstänker att ens barn har en överkänslighet?

– Mitt råd är att försöka ha en så säker diagnos som möjligt innan man ändrar kosten. Det blir inte bättre av att ställa en hemmadiagnos, utan kontakta sjukvården istället, säger Olof Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.