Det är alldeles vid foten av Blaikfjället som gruvan är tänkt att vara placerad. Fluoriten ska brytas på båda sidor om E:12:an och den ska användas i olika industriella processer. När nu gruvföretaget Tertiary Minerals söker om bearbetningskoncession, tillstånd för gruvbrytning, är det ett viktigt steg på vägen till att det verkligen blir en gruva i området.
– Jag tycker det verkar lovande tack vare att gruvföretaget ser ut att vara miljömedvetna och gör det på ett förståndigt sätt. Det kan inte bli annat än positivt, folk flyttar hit och får arbete, jag tror det är bra för bygden, säger Eva Banstorp som bor i byn.
– Jag tycker inte det är bra. En gruva för med sig alldeles för mycket föroreningar. Om man ser hur det ser ut uppe på Blaikfjället blir man förskräckt, berget är urholkat och vattnet är orent och det liknar ingenting, säger Ulf Bäcklund som bott flera år i byn. Den enda fördelen är att det blir arbetstillfällen men det uppväger inte att naturen blir förstörd, säger han.
– I grund och botten är jag positivt inställd trots att det blir en viss miljöpåverkan. Men så är det med all verksamhet som har med naturen att göra. Det är bara frågan att de har koll på det här under resans gång så det inte blir samma dåliga erfarenheter som vi har haft av de andra problemgruvorna som vi haft i området, säger Mikael Fredriksson som också bor i byn.