Nu har förskolan fått diplom.
– Det känns jätteroligt att vi blivit diplomerade. Det har varit målet hela tiden. Med diplomet så blir vi ett föredöme för andra förskolor, säger förskolläraren Helena Sandström, som också är hygienombud.
Antibiotikasmart förskola är ett initiativ från Folkhälsomyndigheten där till exempel sjukhus, hälsocentraler, skolor och förskolor kan bli diplomerade som antibiotikasmarta. Syftet är att stödja hela samhället i att agera antibiotikasmart för att motverka antibiotikaresistens. Den här veckan är det dessutom också internationella antibiotikaveckan.
Akuthinken – personalens egen uppfinning
Sedan februari har alla på förskolan Pratbubblan arbetat med städrutiner och barnen har fått lära sig såväl tandhygien som handhygien och baciller.
– Vi har jobbat jättemycket med hygienarbete som tema och det märks. Vi har till exempel en särskild akuthink när någon kräks för att snabbt förhindra smittspridning, berättar Helena Sandström.
Allt mer antibiotika skrivs ut
Region Västerbottens primärvård skriver sedan flera år tillbaka ut minst antibiotika i hela landet, men trenden i länet såväl som nationellt är att förskrivningen ökar.
Stephan Stenmark, smittskyddsöverläkare på Folkhälsomyndigheten och ordförande för Strama (samverkan mot antibiotikaresistens) menar att antibiotika inta alltid är den bästa behandlingsmetoden.
– Att det skrivs ut mer antibiotika i Europa och övriga världen beror på att resistensen ökar och att befolkningen blir äldre. Vi har ett behov av antibiotika och vi måste bara använda det så klokt som möjligt.
Förutom Pratbubblan har Äppellundens förskola i Vingåker, Östers förskola i Gävle och förskolan Tummeliten i Kristinehamn fått diplom.
Antibiotikasmart Sverige
Felaktig och överdriven användning av antibiotika gör att bakterier i allt snabbare takt blir motståndskraftiga. För att uppmärksamma utmaningen med antibiotikaresistens anordnas den europeiska antibiotikadagen den 18 november. Det är även startskottet för den internationella antibiotikaveckan som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom. Årets tema är ”Utbilda. Skydda. Agera nu. ”