Antibiotika för invasiva streptokocker och en infektionsläkare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla som får en grupp A streptokock-infektion behöver inte antibiotika, men nu ska läkare bli ännu mer frikostiga efter den kraftiga ökningen av svåra sjukdomsfall som bakterien orsakat. Foto: Elin Moberg/SVT

Efter kraftiga ökningen av infektioner – läkare ska skriva ut mer antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Sverige upplever en kraftig ökning av invasiva grupp A streptokock-infektioner. Den annars harmlösa bakterien kan orsaka livshotande tillstånd om den blir aggressiv. Folkhälsomyndigheten har efter den kraftiga ökningen beslutat att öka förskrivningen av antibiotika till de lättare infektioner bakterien orsakar.

– Det är klokt att vara mer frikostig med antibiotika, säger Urban Johansson Kostenniemi, specialistläkare infektion.

Förra året fick totalt 1323 personer i Sverige en invasiv grupp A streptokock-infektion och året innan var det 374 som drabbades. I år har redan 960 fall rapporterats .

Bakterien finns normalt i vår hals och på kroppen, det är många gånger en god bakterie som hjälper att hålla undan andra dåliga bakterier. Men hos vissa, blir den aggressiv också kallad invasiv.

Frågetecken kring sjukdomsfall

I Västerbotten har det redan slagit rekord av sjukdomsfall. Förra året drabbades 32 stycken och i år har redan 45 insjuknat.

Varför vissa blir jättesjuka och andra inte, vet man inte.

– Det kan ha att göra med att man har otur och få den aggressiva varianten på kroppen, eller att det är något med den personens immunförsvar, säger Urban Johansson Kostenniemi, specialistläkare infektion.

Får man inte behandling med antibiotika när bakterierna orsakat en invasiv infektion utvecklar man till sist en blodförgiftning (sepsis).

Definitionen av en iGas (invasiv grupp A streptokock-infektion) är att man hittar bakterien i en vanligen steril plats i kroppen, tillexempel i blod, rygg- eller ledmärgsvätska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.