– Vi vill inte skrämma upp någon, men om man blir allmänpåverkad vid halsont ska man söka omgående, säger Maria Marklund. Foto: TT/SVT

Invasiva grupp A-streptokocker ökar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I fjol konstaterades rekordmånga fall av invasiva grupp A-streptokocker i Västerbotten.

– En invasiv infektion är farligt, men även om det var en hög siffra förra året rör det sig ändå om ett litet antal, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Grupp A-streptokocker är en vanlig bakterie som kan orsaka bland annat halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber. I sällsynta fall kan de dock orsaka invasiva sjukdomstillstånd såsom sepsis, där det är viktigt att få vård snabbt.

Förra året ökade antalet rapporterade fall med invasiva A-streptokocker i hela Sverige, så även i Västerbotten. I länet konstaterades 32 fall, vilket är det högsta sedan sjukdomen blev anmälningspliktig år 2004.

– Varför de invasiva fallen ökar just nu är inte helt klart, men det kan bero på en lägre immunitet i befolkningen efter pandemin när färre smittades och fick immunitet, säger Maria Marklund.

Ska söka vård vid misstänkt infektion

Om man misstänker att man har en infektioner med streptokocker, såsom halsfluss, uppmanar Region Västerbotten att man kontaktar vården.

– Vi vill inte skrämma upp någon, men om man blir allmänpåverkad vid halsont ska man söka omgående, säger Maria Marklund.

Delad bild. En närbild på en öppen mun som någon sticker in en spatel och en tops på samt smittskyddsläkaren Maria Marklund som iklädd grön blus håller två händer framför sig för att illustrera att hon räknar upp något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet – fem saker du bör veta om invasiva streptokocker. Foto: Claudio Bresciani/TT, Anna Bergman/SVT

Fakta: antal fall av i Västerbottens län

2018: 19

2019: 20

2020: 13

2021: 5

2022: 10

2023: 32

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.