Tilde och hennes mamma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilde skickades hem med hostmedicin, några dagar senare var hon nära att dö. Foto: Elin Moberg/SVT

Tilde nära att dö av blodförgiftning: ”Visste inte om hon skulle vakna”

Uppdaterad
Publicerad

Tilde Ålstig, 10, insjuknade i en förkylning med halsont strax innan påskhelgen i år. Mamma Aurelija Ålstig tog dottern till sjukvården men blev hemskickad med hostmedicin. Någon dag senare var dotterns hjärta nära på att ge upp.

– Hon var kopplad till en livsuppehållande maskin i 11 dagar, säger mamma Aurelija Ålstig.

År 2023 drabbades totalt 32 personer i Västerbottens län av en invasiv grupp A streptokock-infektion. Får man inte behandling orsakas tillslut en sepsis, även kallad blodförgiftning. I år har redan 45 drabbats i Västerbottens län och Tilde är en av dem.

Tilde togs till akutmottagningen i Umeå från Åsele med akutbil, men där blev hon inte kvar länge. Hon var i så pass dåligt skick att hon direkt fick behandling av en ECMO-maskin. En hjärt- och lungmaskin som syresätter blodet när inte ens egna kropp kan göra det. Samma dag flögs hon ner till Stockholm.

– Jag sov i två veckor, säger tioåriga Tilde Ålstig.

En osäker framtid

Under tiden hon var nedsövd visste inte läkarna om hon skulle överleva och om hon skulle göra det var det inte säkert att hon skulle ha full hjärnkapacitet. Det var också tal om att amputera ett av benen.

Mamma Aurelija Ålstig har fortfarande svårt att sätta ord på vad familjen varit med om. Men hon är besviken att inte sjukstugan i Åsele tog hennes oro om dottern på allvar då hon sökte vård första gången.

– Mina barn har varit sjuka flera gånger, men den här gången kände jag att jag inte klarar av att ha henne hemma, säger Aurelija Ålstig.

Hon ska eventuellt anmäla händelsen.

Nya riktlinjer för antibiotikaanvändning

Folkhälsomyndigheten har nu kommit ut med nya riktlinjer om att vara mer frikostig med antibiotika för exempelvis halsfluss då man sett att fler fått en septisk chock.

Hur känns det att vet nu, att man kommer vara mer frikostig med antibiotika?

– Det hade kunnat stoppas tidigare och jag sökte hjälp. Även fast Tilde inte kunde prata på grund av halsont skickade de hem mig med hostmedicin, säger Aurelia Ålstig.

1323 personer i hela landet drabbades år 2023 och i år har 959 personer drabbats.

Tildes fall ska nu granskas

Niklas Vilhelmsson, verksamhetschef i Åsele, Dorotea och Vilhelmina menar att han inte kan uttala sig om specifika fall, däremot menar han att de arbetar utifrån folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Jag kommer ta in en extern medicinskt ansvarig läkare från Vilhelmina som ska titta på fallet, säger Niklas Vilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.