Ambulans i Sorsele utanför river hotell

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal och fordon har fått husera på hotell och camping sedan Region Västerbotten tog tillbaka ambulanssjukvården i Dorotea och Sorsele. Foto: SVT

Ambulansen i Dorotea och Sorsele hemlös – nu har regionen hittat lösning

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansen i Dorotea och Sorsele har stått utan garage och lokaler efter en planeringsmiss. Personalen har fått bo på hotell och i stugor och ambulanserna har fått stå ute.

– Det var panik när vi fick beskedet att lokalerna inte var i ordning, säger Stian Kvalvik, verksamhetschef för ambulanssjukvården, Region Västerbotten.

Sedan den 1 september har regionen tagit tillbaka ambulanssjukvården i egen regi på orterna. Kort innan övertagandet upptäcktes missen – de stod utan lokaler för personal och fordon. Något som VK först att rapportera om.

Men nu har man hittat en lösning på problemet. Från och med början av nästa vecka kommer personalen ha tillgång till personallokal och vilorum.

– Vi ser även över möjligheter för att kunna köpa ut garageplatser för att förvara ambulanserna, säger Stian Kvalvik.

Verksamheten har fungerat normalt och situationen har inte drabbat patienterna, menar verksamhetschefen Stian Kvalvik. Utan det är arbetsmiljön för de nya medarbetarna i Sorsele och Dorotea som fått en negativ påverkan.

– Vi har vetat om det här i två och ett halvt år så man tycker att de borde ha ordnat det här till 1 september, säger Svante Mattsson, ambulansförare i Sorsele.

– Vi kommer att utvärdera hur det kunde bli så här, säger Stian Kvalvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.