Ett klassrum med lärare och elever på Finnbacksskolan i Lycksele.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Eleverna har inte fått chans att rösta om det här” – hör högstadieelevernas tankar om ämnesveckor i klippet. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Ämnesveckor införs på högstadiet i Lycksele – elever kritiska: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieskolan Finnbacksskolan i Lycksele har inför läsåret valt att införa ämnesveckor. Eleverna kommer under sex veckor rulla mellan sex ämnen – ett ämne per vecka. Men många elever är kritiska.

– Vi blir testkaniner, säger Ellen Emanuelsson som går i nian.

Högstadieskolan i Lycksele tog inspiration från en skola i Hammarby sjöstad som hade påvisat bättre skolresultat efter att de infört ämnesveckor. Nu satsar även Finnbacksskolan på ett liknande upplägg och hoppas att det ska gynna inlärning, studiero och hälsa bland eleverna.

Under en period på sex veckor kommer varje klass fokusera på sex ämnen – ett ämne per vecka. I ämnesveckorna ingår inte de praktiska ämnena i planeringen, utan eleverna kommer utöva idrott, musik, hemkunskap, slöjd och B-språk varje vecka.

Läraren om kritiken: ”Får extra tid att ta igen”

En del av kritiken från eleverna handlar om vad som händer om man blir sjuk och missar en hel vecka.

Nina Dahlgren är lärare i svenska på Finnbacksskolan och intygar om att de har sjukfrånvaroaspekten inplanerat i ämnesveckorna. Hon berättar att de redan från start finns möjlighet för de elever som är sjuka, halkat efter eller måste göra omprov att ta igen.

– Efter en period av ämnesveckor har vi en sista temavecka, där elever som behöver får extra tid att ta igen skolarbetet har möjlighet till det, säger Nina Dahlgren.

Hör mer om hur hon upplevt de första två veckorna av ämnesveckor i klippet nedanför.

Nina Dahlgren, svenskalärare på Finnbacksskolan i Lycksele

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Dahlgren, lärare, har beräknat att hennes elever kommer sexdubbla antalet lästa böcker tack vare ämnesveckor. Hör mer om det i klippet. Foto: Malva Lund Hanejford

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.