Anna Nordström fick dottern Lykke för tre veckor sedan, men graviditeten var en svår tid. Hon led avt extremt graviditetsillamående. Foto: SVT

Anna drabbades av kraftigt graviditetsillamående – ”Ett vidrigt tillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

När Anna Nordström var gravid med sitt andra barn led hon av kraftigt graviditetsillamående, så kallat hyperemesis gravidarum (HG).

När det var som värst spydde hon tjugo gånger per dag – och hon behövde både dropp och medicinering.

– Det var vidrigt. Ungefär som att ha magsjuka konstant i flera månader, säger hon.

Nyligen födde Anna Nordström från Umeå sitt andra barn, men vägen dit var en påfrestning för hela familjen. Varje morgon under Anna Nordströms graviditet vaknade hon upp med ångest och grät. Hon hade svårt graviditetsillamående, så kallat hyperemesis gravidarum (HG).

Det svåra illamåendet började för Anna i vecka 7 och höll i sig kraftigt till vecka 24.

– När det var som värst spydde jag tjugo gånger per dag och jag gick ner i vikt istället för upp, säger Anna Nordström.

Det var en tuff period både för Anna och för hennes man Gabriel och deras tvååriga dotter Ellen. Trots att HG medför stort lidande för den drabbade och anhöriga så är det dock endast i extrema fall som fostret tar skada.

I Anna Nordströms fall så var vårdpersonalen lugnande och försäkrade henne om att bebisen alltid tar näringen den behöver först, och nyligen föddes lilla Lykke som var helt frisk.

”Många tar inte illamåendet på allvar”

Forskningen kring hyperemesis gravidarum är bristfällig och man vet fortfarande inte vad som är orsaken, men det ska Umeåforskaren Malin Linder Nording undersöka. En av de världsledande HG-forskarna, Malena Fejzo, hittade de genetiska riskfaktorerna för att utveckla HG och nu ska Malin se om det ser likadant ut i Sverige. Ungefär hälften av alla gravida känner illamående, men den svåraste formen av illamående förekommer endast hos ungefär 1 av 100 gravida.

En Facebook-grupp för HG-drabbade blev ett stort stöd under Anna Nordströms graviditet.

– Det har betytt allt att veta att man inte är ensam. Många kvinnor beskriver hur de får kämpa med oförståelse från arbetsgivare, försäkringskassan och även vården, att man inte tar illamåendet på allvar, säger hon.

Vad skulle du ge för råd till andra som går igenom en HG-graviditet?

– Känns det som att du behöver dropp så behöver du nog det. Ta även hjälp av folk runt omkring dig – med allt från disk till barnpassning.

Hör Anna Nordström om den svåra tiden under graviditeten i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.