Simhallen i Sävar är den senaste i raden av anläggningar i Umeå som är stängd på grund av legionella. Foto: Umeå kommun

Ännu en simhall i Umeå kommun drabbad av legionella

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en simhall i Umeå kommun tvingas hålla stängt på grund av legionella. Den här gången är det anläggningen i Sävar som drabbas.

Simhallen i Sävar har planenligt varit stängd under sommaren. Planen var att öppna igen den 2 september. Men i och med att legionellabakterier har upptäckts flyttas höstpremiären fram.

Badet samt duscharna i anläggningen berörs av stängningen. Gymmet inklusive gruppträning samt idrottshallen fortsätter vara öppet, dock utan tillgång till dusch.

Simundervisning ställs in

– Simundervisningen som skulle dras igång inom kort drabbas, det blir en förskjutning av den undervisningsperioden. Allmänhetens bad påverkas också, liksom vissa gruppträningspass i vatten, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef Bad, Umeå kommun.

Anläggningen testades för legionella i juni. Den gången upptäcktes inga bakterier. Men vid en ny kontroll inför nyöppningen noterades låga halter av legionella.

– Vår initiala analys är att duscharna har använts för lite under sommaren vilket innebär att legionella kunnat växa till i rören, säger Åsa Säfsten Boman.

Prover ska analyseras

Åtgärder vidtas just nu för att bli av med bakterierna. Prover ska därefter skickas i väg för analys. Anläggningen kommer att kunna öppna tidigast vecka 37.

Varför drabbas så många anläggningar i Umeå av legionella just nu?

– Det är nog snarare så att det har funnits brister i kontrollerna. Det gäller inte enbart simanläggningar utan även andra anläggningar där man behöver säkerställa att vattnet är av god kvalité, säger Åsa Säfsten Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.