en kvinna utanför akutmottagningen i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Personalen gör hårda prioriteringar.” I videon berättar Paula Johagen, verksamhetschef på Nus akutmottagning i Umeå, varför sommaren varit extra utmanande. Foto: Lukas Deininger/SVT

Ansträngt på akuten på Nus i sommar – chefen: Inte trygg med patientsäkerheten

Publicerad

Färre vårdplatser, ökat vårdbehov och effekterna av vårdkonflikten har lett till stora utmaningar för akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå de senaste veckorna.

– Den här sommaren har varit tuffare än vanligt, säger Paula Johagen, verksamhetschef på akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus.

Även i år har primärvårdssjouren i Umeå varit sommarstängd och därför har fler patienter sökt sig till akuten på kvällar och helger. Akutmottagningen i Umeå är rustad för att kunna ta emot 120 patienter per dygn. I sommar har de som mest haft över 160 patienter på ett dygn.

– Inflödet har varit stort, stundtals mer än vi mäktar med. Vi har också haft patienter som blivit kvar upp mot ett dygn på akuten, säger Paula Johagen.

Vårdkrisen i Västerbotten

Anledningen till att patienter blir kvar på akuten är att antalet vårdplatser på andra avdelningar dras ned under sommaren.

Hur har patientsäkerheten påverkats?

– Jag kan inte känna att jag som verksamhetschef varit 100 procent trygg med patientsäkerheten varje dag i sommar, men jag är helt trygg med att de anställda gjort sitt bästa trots förutsättningarna, säger hon.

Ökat missnöje

De flesta anställda har enligt Paula Johagen fått semester som de önskat, men när vårdkonflikten fortfarande pågick var ledningen tvungen att återta några semesterdagar.

– Vi har inget att spela med, säger hon.

Att neddragningar i andra delar av vården leder till ett högre tryck på akuten har också lett till ett ökat missnöje hos de anställda.

– Det har varit en tung sommar där vi på akuten hamnat i kläm av ett ökat inflöde och ett minskat utflöde av patienter. Men vi har hjälpts åt som vi alltid gör, Martina Nygren, sjuksköterska på akuten och förtroendevald företrädare för Vårdförbundet.

Vad skulle du önska inför kommande sommar?

– Att hela vårdkedjan förbereder sig på att det kommer en sommar varje år, genom tidig planering och bra ekonomisk ersättning till de anställda, säger Martina Nygren.

Uppmanar patienterna: ”Ta eget ansvar”

Men även den som söker vård har ett ansvar enligt akutens verksamhetschef. Hon förstår att det kan vara svårt att veta var du ska vända dig när primärvårdsjouren är stängd men uppmanar den som inte är akut sjuk:

– Sök vård via 1177 eller besök din hälsocentral i tid. Vänta inte till lördag när det är stängt. Alla måste ta sitt eget ansvar och söka vård på rätt vårdnivå, säger Paula Johagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet