I klippet berättar forskaren om deras upptäckt. Foto: SVT

Antikropp upptäckt i Umeå kan bromsa ALS

Uppdaterad
Publicerad

En antikropp som hittats av forskare i Umeå kan komma att bromsa sjukdomen ALS.

– I dag lever en person som fått sjukdomen vanligtvis i tre till fem år. Med den nya upptäckten av antikroppen kan det vara möjligt att utveckla mediciner så att livslängden fördubblas, säger Ulrika Nordström, ALS-forskare vid Umeå universitet.

Sjukdomen ALS leder till muskelförtvining och förlamning. Ibland slutar man helt andas och man dör då när musklerna sviker. De flesta som drabbas är mellan 50-70 år. Omkring 800 personer har ALS i Sverige och varje år hittas drygt 200 nya fall.

”Möjligt att förlänga livslängden”

Den antikropp forskarna hittat i Umeå kan alltså betyda ökad livslängd för de drabbade. Försök på möss har visat att sjukdomsutvecklingen saktade in.

– Idag finns det inget effektivt läkemedel mot sjukdomen. Vi hoppas och tror att upptäckten av antikroppen kan betyda mycket för de som fått sjukdomen, säger Ulrika Nordström.

Hör Ulrika Nordström berätta om upptäckten i klippet ovan.

Rättelse: Vi skrev i en tidigare version av texten att en person med ALS lever maximalt 3-4 år och att 3000 personer lever med sjukdomen. De siffrorna har korrigerats i texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.