20 personer blev lurade av mannen att betala förskottshyra och deposition för en lägenhet i Umeå som ingen av dem fick tillträde till. Det handlade om belopp på mellan 5 000 och 21 000 kronor, och sammanlagt ska mannen kommit över 180 000 kronor.
Merparten av de drabbade var nyinflyttade studenter.
Personer som drabbats bildade en gruppchatt där de utbytte de sina erfarenheter av bedrägerierna.
Anton Svedberg, från Östersund, blev lurad på 5 000 kronor. Han gjorde en polisanmälan och delade bevis i form av sms-konversationer och Swish-överföringar med polisen.
– Till en början blev jag bra bemött. Det var som en helt vanlig polisanmälan, säger han.
Får inget skadestånd
Men när åtal väcktes mot bedragaren var det bara sex av de drabbade som ingick i målet. Trots bra bevisläge hade polisen lagt ner de andra utredningarna – däribland Anton Svedbergs.
– Då blev jag irriterad. Varför lades den ner när jag har bevis, säger Anton Svedberg.
Mannen dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter. Han ska även betala skadestånd till de målsägande som ingick i åtalet. Men Anton Svedberg och de andra personerna som blev lurade har förlorat möjligheten att få upprättelse och skadestånd.
– Jag vill ju ha tillbaka pengarna. Den här personen har blivit åtalad och polisen har bevis, säger han.
Polisen får lägga ner utredningar
Orsaken till att Anton Svedberg och de övrigas utredningar lades ner kallas för förundersökningsbegränsning, som reglerar när polisen får lägga ner utredningar.
– Vi kommer aldrig att kunna utreda alla ärenden som anmäls. Därför är det viktigt att vi har det här verktyget, säger polisen Henrik Lundström, som utredde bedrägerierna.