• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kronoinspektören Mattias Lindgren sitter framåtlutad på en bänk utanför Kronofogdens lokaler i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Initialt brukar det vara svårt att få in några pengar” – i videon svarar Mattias Lindgren, kronoinspektör på Kronofogden, på tre frågor om svårigheterna att få sina skadeståndspengar efter att ha blivit utsatt för ett bedrägeri. Foto: SVT

Kronofogden: Därför är det svårt att få skadestånd efter bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer i Umeå lurades av en bostadsbedragare. Mannen dömdes för bedrägeri och ska betala skadestånd till de som drabbats. Men det är inte säkert att de får se sina pengar igen – detta menar Mattias Lindgren, kronoinspektör på Kronofogden.

Mannen lurade personer att betala förskottshyra för en lägenhet de aldrig fick. Han dömdes i Umeå tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Han ska även betala tillbaka de 77 000 kronorna som han lurat personerna på.

Men även om de fyller i ansökningsformuläret till Kronofogden korrekt är det inte säkert att de får tillbaka pengarna som de har rätt till.

– Orsaken att man hamnat hos Kronofogden är ju att man har ekonomiska problem och inte kan betala sina skulder, säger Mattias Lindgren, kronoinspektör vid Kronofogden.

Försöker driva in skulden

Utmätningen går till så att Kronofogden i första hand undersöker pengar på personens bankkonto. Sedan utreder de om det går att göra en löneutmätning.

Om Kronofogden inte lyckas täcka skulden inom tolv månader går de vidare och tittar på lös egendom, till exempel bilar.

Kan ta upp ärenden igen

Lyckas de inte driva in skulden undersöker Kronofogden därefter personens fasta egendom, exempelvis fastigheter och bostadsrätter.

– Hittar vi inget som kan utmätas avslutar vi utredningsärendet och tittar på personen igen om två år för att undersöka om skulden går att driva in då, säger Mattias Lindgren.

Personen som ska betala skadeståndet har rätt att få beneficium, vilket innebär att personen har rätt att behålla det den behöver för att kunna leva.

– Är man ensamstående så är det strax över 6 000 kronor i dagsläget. Det ska täcka saker som mat, kläder och mobilabonnemang, säger Mattias Lindberg.

Uppmaningen: Kontakta oss

För att undvika att bli lurad på pengar av en bedragare uppmanar Mattias Lindgren att man ska kontakta Kronofogden och kolla om personen man ska göra affär med har skulder.

– Om man har personnummer kan man kontakta oss för att få uppgifter om aktuella skulder eller pågående löneutmätning hos den här personen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.