Tre ungdomar i ett gym samt porträtt av Hanna Karlsson som håller i en telefon med en app

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som en dejtingapp mellan idrottslivet och barn – hör mer om hur appen funkar i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

App med gratis träning ska få unga i Umeå att röra på sig – ”Testade ny sport”

Publicerad

Projektet Active move vill bryta trenden med att ungdomar blir allt mer stillasittande. Med en app kan unga Umeåbor enkelt boka in sig på en rad gratis aktiviteter.

– Vi vill sänka trösklarna för att få unga att fortsätta röra på sig, säger Hanna Karlsson, projektledare.

Projektet Active move är lite som en dejtingapp mellan idrottslivet och barn och unga mellan 11 och 25 år. Föreningar erbjuder prova på-aktiviteter eller pass som användarna kan boka in sig på helt kostnadsfritt.

– Det är ett stort samhällsproblem med stillasittande ungdomar, som inte minst speglar sig i en växande fysisk och psykisk ohälsa, där vi alla måste ta ett ansvar, säger projektledaren Hanna Karlsson och fortsätter:

– Det viktiga är inte vad man gör utan att man gör något.

Föreningar tappade medlemmar under pandemin

Många unga lämnade föreningsidrotten under pandemin och en förhoppning är att projektet ska kunna fungera som en brygga till föreningarna och att ungdomarna kan hitta tillbaka.

Hanna Karlsson berättar att många av det 15-tal föreningar som är anslutna till appen ser ett tillskott av nya medlemmar.

”Ska testa självförsvar för tjejer”

Zheen Basher går i högstadiet på Ersängsskolan. Hon har inte hunnit testa någon aktivitet än, men blev överraskad av mängden aktiviteter som finns att boka.

– Jag ska nog testa självförsvar för tjejer tillsammans med några vänner, säger hon.

Se vad ungdomar från Ersängsskolan tycker om aktivitetsutbudet, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.