Mattias Marklund jobbar som byggnadsarbetare vid NCC som är ett av ungefär 70 företag som genomför arbeten inne på Northvoltområdet i Skellefteå, där det nu jobbar mer än 1000 personer.
– Det är klart att man är rädd för att bli smittad. Vi är ju vana att ha våra egna etableringar på stora projekt men Northvolt har valt att ha en större etablering. Men där vill vi ju vara så lite som möjligt.
Han tycker inte det känns bra att dela utrymmen med så många människor som dessutom i stor utsträckning kommer från många olika länder.
Hittills har ett hundratal testats positivt för covid-19. Från företagets sida framhålls att man jobbat hårt med frågan under året.
– En stor anledning till att vi har identifierat ett flertal fall på plats är att vi varit extremt nitiska med testning och smittspårning, och av dem så är det väldigt få som kan härledas till att man har blivit smittad på arbetsplatsen, säger bolagets kommunikationschef Jesper Wigardt.
En jätteutmaning enligt smittskyddsläkare
Han menar att i och med de rutiner som vidtagits så är arbetsplatsen väldigt säker.
– Intressant i sammanhanget är också att det visat sig att 75 procent av de som vi har testat har varit helt symptomfria, säger kommunikationschefen.
Han menar att det är en rimlig gissning att liknande scenarior pågår på andra arbetsplatser där fallen inte upptäcks eftersom personalen inte testas i lika stor omfattning. Företaget samarbetar både med privata företag och med region Västerbotten, och smittskyddsläkare Stephan Stenmark konstaterar:
– Det innebär jätteutmaningar med så här stora arbetsplatser, vi har ju även till exempel SCA i Obbola, och det gäller verkligen att arbeta med grundläggande rutiner och provtagning.
Han säger också att det mindre ofta är själva arbetet på arbetsplatsen i sig som driver smitta.
– Största riskerna tror vi finns framförallt i de gemensamma boendena och vid mat- och fikasituationer. Är det för trångt och många människor som samlas så är det ett problem, säger Stephan Stenmark.
Mobila vagnarna godkänns inte
Trångt är precis vad arbetare och fackförbund menar att det är i de små bodar som en del fikar och äter i. Där finns också endast dunkar med vatten som används till kaffekokning.
– Vi kör med handsprit på dagarna. Ren blir man inte men det tar väl bort en del corona, säger Mattias Marklund.
I klippet berättar han om hur det är att jobba utan en toalett i närheten, och fackförbunden Byggnads och Elektrikerförbundet ger sin bild av arbetsmiljöproblemen vid batterifabriksbygget.
– Utifrån våra skyddsronder ser vi att det är mycket som fungerar bra men de här mobila små vagnarna är inte en godkänd lösning enligt vår bodöverenskommelse och de regler som gäller, säger Pierre Klingstedt som är ombudsman vid svenska Byggnadsarbetareförbundet.
Northvolts kommunikationschef svarar också på kritiken i klippet.