Advokat Johan Öberg för offrens talan i skadeståndsprocessen. Foto: SVT

Arsenikförgiftade kräver gruvbolaget på 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 800 arsenikförgiftade chilenare har stämt gruvbolaget Boliden på skadestånd. Efter fyra års förberedelser är rättegången nära.

– Människor i Arica har fått sina liv förstörda av Bolidens giftiga avfall. Därför stämmer de Boliden, säger advokat Johan Öberg.

Under måndagen anlände parterna till Skellefteå. På tisdagmorgon klockan nio inleds den 33 dagar långa processen vid Skellefteå tingsrätt. De skadelidandes ombud anser att Boliden själva skulle ha tagit hand om sitt giftigaste avfall.

-  Varför skulle ett bolag som anser sig världsledande på att ta hand om gifter, betala för att bli kvitt 50 år gammalt slam från Rönnskärsverken?

Bolidens avfall i Chile

– Här passade man på att skicka iväg sin egen sörja innan lagstiftningen skulle skärpas – och man skickade dessutom med tio miljoner kronor till ett litet bolag på andra sidan jordklotet – i Pinocets Chile, säger Johan Öberg, advokaten som för offrens talan i skadeståndsprocessen.

TV: Få koll på giftskandalen på en minut

Efter 20 år av hälsotester och protester beslutade Chiles högsta domstol att de lokala myndigheterna skulle betala ut ett skadestånd på motsvarande 120 000 kronor i dagens penningsvärde till 374 offer. Skadeståndet uppgår till samma belopp, men nu är det en annan grupp skadelidande på 796 Aricabor som stämt Boliden på skadestånd.

Tar inte på sig ansvar

I den stundande processen står 100 miljoner kronor på spel. Boliden går inte med på de skadelidandes krav.

– Boliden anser att eventuella skadeståndsanspråk ska riktas mot de som gjort fel i det här fallet, och det är det chilenska företaget Promel och de chilenska myndigheterna som begått allvarliga misstag, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör för Boliden AB.

LÄS MER: Boliden totalnekar inför rättegången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet