• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Socialchef Eva-Lena Johansson berättar att Åsele är näst på tur att införa kortad arbetstid. Foto: TT/SVT

Åsele inför kortad arbetstid

Publicerad

Det blir allt svårare att rekrytera socionomer i glesbygd. I Dorotea och Vilhelmina har man testat 32-timmars arbetsvecka för att underlätta rekryteringen, nu känner sig Åsele tvingade att göra likadant.

Dorotea och Vilhelmina var först ut att införa 32 timmars arbetsvecka för socionomer. I Åsele provade man att höja lönen berättar socialsekreterare Helene Ejergård på Åsele kommun.

– Vi hade nyligen en som tackade nej till oss och valde Vilhelmina istället då kortare arbetsvecka lockade mer än den högre lön som vi erbjöd, säger hon.

Socialchef Eva-Lena Johansson berättar att de vill ändra strategi.

– Nu vill även vi konkurrera om arbetskraften på lika villkor, säger Johansson.

Kommer pågå under två år

Under tisdagens kommunfullmäktige beslutades att även Åsele ska införa förkortad arbetsvecka. Kommunalråd Linnea Lindberg (Åselepartiet) berättar att testet kommer pågå under två år.

– Vi gör detta för att locka människor på ett nytt sätt. Jag tror att det här kommer falla ut väl, säger Lindberg.

Det berör socialsekreterarna i kommunen, som för närvarande är fem stycken.

Lyckat hos grannkommunerna

I Dorotea och Vilhelmina har förkortat arbetstid underlättat rekryteringen. Idag är båda kommunerna fullbemannade inom socialtjänsten och de kommer snart att utvärdera provperioden.

– Personalen tycker att det är skönt med en extra dag för återhämtning men i en liten kommun blir det nästan så man får göra heltidsarbete på de fyra dagarna istället, säger Doroteas socialchef Katrin EK-

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.