Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tjänar pengar varje år” – hör Anders Westman på Åselekraft om kommunens lönsamma affär Foto: SVT/Anders Öhlund

Åseles lyckodrag: Köpte vattenkraft trots massivt motstånd – ger miljonvinst varje år

Publicerad

För sex år sedan köpte Åsele kommun två små vattenkraftverk. Det fanns ett stort motstånd mot köpet. Men nu ger vattenkraften en miljon kronor i utdelning till kommunens kassa – år efter år.

Köpet av de två små vattenkraftverken vid Ångermanälven en mil från Åsele gick till sist igenom i fullmäktige i Åsele. Många politiker var rädda för att köpet var en dålig idé om elpriserna föll. Nu ger vattenkraften en miljon kronor i utdelning till kommunens kassa – år efter år.

– Vi fick ett erbjudande om att köpa. Säljarna ville att kommunen skulle köpa. Stora Eon var också framme och försökte köpa, men säljarna ville ge oss chansen först, berättar Anders Westman.

Han är styrelseordförande i kommunala bolaget Åselekraft.

– Hade Eon köpt så hade vi inte haft tolv anställda i Åselekraft idag utan två. Arbetstillfällena betyder också mycket här, säger Westman.

Åsele är en av alla kommuner som jobbar för att en större del av den vinst som vattenkraftverken genererar ska gå till kommunerna där elen produceras.

Vill nu satsa på vätgas

50 miljoner kostade vattenkraftverken och elnätet. Umeå och Skellefteå vid kusten har också vattenkraft, men lilla Åsele – med knappt 3 000 invånare – är den enda inlandskommunen i Västerbotten som äger vattenkraftverk.

Nu drömmer man i Åsele om vätgas.

– Vi tänker sätta en elturbin i värmeverket för att producera vätgas på sommaren. Sedan använder vi vätgasen på vintern – då slipper vi ha olja i värmeverket för att värma, säger Roger Jansson, vd för Åselekraft.

Hur långt borta är vätgasen?

– Tio år kanske, men man måste ju börja någon gång, menar Roger Jansson.

Åselekrafts vd Roger Jansson fotograferad framför värmeverket i Åsele.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åselekrafts vd Roger Janssons vision om vätgasproduktion i värmevärket, för att slippa använda olja. Foto: Andsers Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.