I pressmeddelandet skriver förbundet bland annat att läget är akut och att Kulturdepartementet, som äger frågan, måste agera för att säkra finansieringen för mätstationerna i Umeå, Östersund, Luleå och Sundsvall, som annars läggs ner från och med nästa år.
Astma- och allergiförbundet har också skickat ett brev till Kultur- och Socialdepartementet med en kravlista, där de bland annat vill se 25 mätstationer placerade över hela landet.
”Vi är osäkra på nyttan”
Ingen region i de fyra nordligaste länen vill längre finansiera pollenmätningar och SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson som hänvisar till ”tjänstepersonerna i ärendet”. Högsta ansvariga tjänsteman Kent Ehliasson vill inte ställa upp på en intervju framför kameran men svarar så här i ett mejl:
”Den nuvarande utrustningen kan användas så länge den är funktionell. När det gäller ökade årliga kostnader så är vi i dagsläget osäkra på nyttan och har valt att inte förlänga. I vanlig ordning får vi följa upp frågan när det blir aktuellt under pollensäsongen och eventuellt ompröva beslutet. Vanligtvis känner allergiker igen sina symptom och har kontinuerlig dialog med sin läkare för sin behandling.”
I videoklippet ovan hör ni Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och allergiförbundet, berätta om varför hon anser att pollenmätningar behövs.
Några av Astma- och allergiförbundets krav till Kultur- och Socialdepartementet
• Regeringen bör skyndsamt ge ett tydligt nationellt uppdrag till en statlig myndighet. Den ska samordna och ansvara för drift av ett rikstäckande nationellt nätverk.
• Den statliga myndigheten ska ges förutsättningar för en mer stabil och långsiktigt hållbar nationell modell för pollenmätningarna.
• I dagens läge finns 20 mätstationer. På sikt bör cirka 25 mätstationer finnas placerade över hela landet.