– Om vi handlar second hand som ett alternativ till nytt så är det ju såklart bättre än att köpa nytt. Men handlar vi second hand som ett komplement till att köpa nytt, så gör det ju egentligen ingen miljönytta, säger hon. Foto: SVT / TT

Konsumtionsforskaren: ”Second hand inte lösningen på alla problem”

Publicerad

Att handla second hand är inte lösningen för att vi ska nå våra klimatmål – utan vår konsumtion måste förändras. Detta menar konsumtionsforskaren Gabriella Wulff.

 – Det största problemet är väl snarare vad vi sätter in i systemet, säger hon.

Second hand-marknaden ökar kraftigt. Men det är från väldigt låga volymer som andrahandshandeln växer om man jämför med den totala handeln.

De konsumtionsbaserade utsläppen i Sverige har minskat de senaste åren men ligger trots det betydligt högre än det globala snittet. Varje år släpper vi ut ungefär nio ton per person. Den siffran måste ner till högst ett ton per år innan år 2050 för att nå våra klimatmål, enligt FN:s specialrapport från 2018.

– Sverige konsumerar som om vi hade ungefär fyra jordklot. Det ger en indikation på att vi i Sverige kanske inte alltid är så hållbara som vi tror, säger Gabriella Wulff, konsumtionsforskare vid Göteborgs universitet.

Konsumtionen ökar

Samtidigt fortsätter konsumtionen att öka i Sverige och julhandeln förväntas slå rekord i år igen.   

– Sällanköpsvaruhandeln förväntas i år öka med 5 procent i december, säger Joakim Wirén, analytiker på Handelns forksningsinstitut.

Joakim Wirén menar att ökningen av konsumtionen har med befolkningsökningen att göra.

– Vi har en inflation som gör att varor generellt sätt blir dyrare, så även om vi inte handlar mer per person går ändå det totala försäljningsvärdet upp. Sedan är det väl så att vi kanske handlar mer, säger han.

Löser inte problemet

Gabriella Wulff tycker att secondhand-handeln är bra men menar att det inte löser problemet.

– Om vi handlar second hand som ett alternativ till nytt så är det ju så klart bättre än att köpa nytt. Men handlar vi second hand som ett komplement till att köpa nytt, så gör det ju egentligen ingen miljönytta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.