Svenny Kopp, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri

Autism hos barn: ”Jämför flickor med andra flickor, inte med pojkar”

Uppdaterad
Publicerad

Andelen unga flickor som diagnostiseras med autism är långt färre än pojkar, vilket Autism- och Aspergerförbundet kritiserar. – En flicka som inte stör, ser man inte heller, säger Svenny Kopp, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri.

Flickor får ofta en senare autismdiagnos än pojkar vilket Svenny Kopp förklarar med att forskningen har gjorts på pojkar och att det är svårare att upptäcka autism hos flickor.

– Flickor är “duktigare” både språkligt, socialt och finmotoriskt, de utvecklas tidigare. Flickor behöver lite mindre tid och uppmärksamhet, om du jämför dem med pojkar, men egentligen ska man jämföra en flicka med en annan flicka. Då är det mycket lättare att upptäcka autism.

I leken upptäcks skillnaderna

Svenny Kopp säger att lekbeteendet hos unga flickor och pojkar skiljer sig, vilket kan förklara varför det är svårare att se tecken på autism hos flickor.

– Sen är det så att flickor leker inte lika mycket i grupp som pojkar, det gör att har du autism så är det ett av de första symtomen, att det är väldigt svårt att leka i grupp. Det är lättare att upptäcka hos pojkar, pojken blir sittandes för sig själv, hon fortsätter:

– Flickor leker ofta två och två eller tre. En flicka med autism ställer sig istället bredvid de andra flickorna men hon leker inte med dem, hon kommer inte in i leken och det syns inte på samma sätt. Om man inte är väldigt observant så ser man det inte.

Viktiga tecken att vara uppmärksam på

Enligt Svenny Kopp finns det vissa symtom för autism hos flickor som man ska vara vaksam på.

– Alla behöver bli bättre på att se de här signalerna hos flickor, säger hon.

  • Leker inte med andra barn men kan stå bredvid
  • Utbrott är mer vanliga i hemmet än i andra sociala situationer
  • Känsliga för kroppskontakt och ljud eller har svårt att sova och kommer inte till ro på vilostunden
  • Leker inte med vanliga leksaker som exempelvis dockor utan har mer repetitiva lekar
  • Svårt med hygiensaker som dusch, hårtvätt och tandborstning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.