• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Lilla julkalendern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Funck och Robbi robot (Sara Bexell) har julstämning mitt i sommaren. Foto: Elin Moberg/SVT

Bakom kulisserna i Umeå – julkalender spelas in mitt i sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Go'kvällstudion i Umeå har förvandlats till en vinterdröm. Där spelas SVT:s nya koncept ”Lilla julkalendern” in. En serie som ska passa de mindre barnen som kan tycka att den stora julkalendern är lite för läskig.

– Det har aldrig tidigare gjorts en ”lilla julkalendern” på SVT, så det här är unikt, säger regissören Erland Beskow.

Eva Funck är välkänd både hos den yngre och äldre generationen. Men aldrig tidigare har hon skrivit en julkalender. I den nya satsningen återvänder flera av hennes gamla dockor – bland annat Höna pöna.

Tanken är att den lilla julkalendern ska vara mysigt-läskig, med både humor och spänning.

– Det finns ett behov för en julkalender för de mindre barn, säger Eva Funck.

I 24 avsnitt kommer vi följa Eva och Robbi robot. Varje dag ska de tillsammans pyssla. Något som är tänkt att smitta av sig till föräldrarna och barnen hemma i tv-soffan.

Forskning bakom idén

Eva Funck och maken Erland Beskow har läst att om föräldrar leker med sina barn i en kvart om dagen blir de mer lyckliga som vuxna.

– Vi utbildar perfekta föräldrar i en julkalender, säger Erland Beskow och skrattar.

Varmt i robot-dräkten

Sara Bexell spelar Robbi robot och studion är anpassad så att hon ska klara av att vara i den varma dräkten.

– Det är därför det är lite kyligt här inne, säger Sara Bexell.

Sara Bexell tar med sig hela familjen till Umeå under tiden de spelar in.

– De är peppade, de har varit på många konstiga ställen på somrarna. Så Umeå känns som en kul stad att upptäcka, säger Sara Bexell.

2024 års upplaga av den stora julkalendern heter ”Snödrömmar” och spelas in i i Kåbdalis i Norrbotten. För första gången kretsar den kring en samisk familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.