• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rickard Carstedt (S) i Umeå och Freyr fabrik i Mo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen liten Norrlandsfråga” – Hör Rickard Carstedt (S) om oron för att europeiska företag flyttar verksamhet över Atlanten. Foto: Anna Bergman/SVT, NRK

Bakslag för Nordens batteribälte – skapar stor oro: ”Djupt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två planerade battericellsfabriker längs det så kallade batteribältet lagts på is. De tilltänkta fabrikerna i Mo i Rana, Norge, och Vasa i Finland kommer istället att byggas i USA. Nu finns en stor oro över hur detta kommer att påverka norra Sverige.

– Djupt allvarligt och oroande, säger Rickard Carstedt (S).

Det är det norska batteriföretaget Freyr som kommer att flytta delar av sin verksamhet till USA, det rapporterar NRK och Vasabladet.

Företaget har idag en pilotanläggning i Mo i Rana som enligt företaget blir kvar. Likaså fabriken för katodmaterial i Vasa. Men de planerade fabrikerna för battericellstillverkning byggs först och främst i USA.

Industriboomen i norr

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att USA:s klimatpaket Inflation Reduction Act (IRA) gör lönsamheten för en gigafabrik betydligt bättre i USA än i Europa.

”Om fler aktörer lämnar Europa är det djupt allvarligt”

Ordförande för regionala utvecklingsnämnden Rickard Carstedt (S) är oroad över att det här ska bli en trend som berör etableringar i norra Sverige.

– Det här är svensk konkurrenskraft, svensk industri. Det är ingen liten Norrlandsfråga utan det här är en nationell viktig fråga just nu, säger Carstedt (S).

Tror på fortsatta konkurrensfördelar

Västerbottens Handelskammare är inte lika oroliga. Ordförande Anders Hjalmarsson tror att länets konkurrensfördelar håller sig i långa loppet.

– Till exempel vår goda energiförsörjning av el som är både prisvärd och miljövänlig, säger Hjalmarsson.

VAD INNEBÄR Inflation reduction act (ira)?

Amerikanska lagpaketet IRA trädde i kraft vid årsskiftet 2023.

IRA syftar på att få ned inflationen, flytta produktion till hemmaplan och genom subventioner hjälpa konsumenter och företag att bli klimatsmarta.

En del i paketet motsvarande 3 800 miljarder kronor läggs på subventioner till företag med låga koldioxidutsläpp.

Skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon.

Kritiker menar att USA med den nya lagen konkurrerar ut europeisk industri.

Källa: TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet