Två tjejer i bandet Våtmark från Västerbotten står med varsin motorsåg och vadarbyxor i en skogsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våtmark ska vara obekväm folkmusik” – följ med till en bygdegård där Sandra Berggren och Nina Grigorjeva uppträder, och hör dem berätta om snuskvisorna. Foto: Marco Nardello

Bandet Våtmark spelar på norrländska stereotyper och snuskvisor

Uppdaterad
Publicerad

Duon Våtmark spelar i bygdegårdar i Västerbotten med snuskvisor om kropp, sex och samlevnad.

Samtidigt vill de locka sin publik med motorsågar och vadarbyxor för att visa upp folkmusiken traditionen med snuskvisor.

– Vi gör det ingen annan vågar göra, säger Nina Grigorjeva, musiker.

Det är Sandra Berggren och Nina Grigrojeva som ingår i musikduon Våtmark. Tanken är att de genom att spela snuskvisor ska nå ut med folkmusiken till sin publik. Allt från slängpolskor och valser med fiol och flöjter spelas under konserterna.

– Många tycker att det är kul med fulvisor, så då får de ett tillfälle att även höra riktig folkmusik. Våtmark ska vara obekväm musik där vi utmanar normerna, säger Nina Grigrojeva.

Unga i Norrlands glesbygd

– Det här är låtar som har sjungits i alla tider under sena kvällar och på spelmansstämmor som vi vill förvalta, säger Sandra Berggren.

Motorsågar och vadarbyxor

För att locka publiken till konserterna poserar duon med både motorsågar och vadarbyxor på sina affischer. Enligt Nina Grigorjeva har det blivit ett sätt att visa ett feministiskt ställningstagande.

– Genom att hålla i motorsågar skär vi i skammen och fördomarna. Det blir som ett statement att man ska sluta skämmas och börja njuta. Jag tycker också att det är härligt med vadarbyxor och tanken av att jobba i skogen – hellre det än att sitta på ett kontor, säger hon.

I klippet ovan får du följa med på en av deras konserter på Kulturbygdsturnén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet