En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en person som bär en stol på en uppfart vid en röd byggnad med vita detaljer. Den högra sektionen visar en person som gestikulerar med händerna, sittande i en inomhusmiljö med böcker och dekorativa föremål i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Be om längre tillträdesperiod så att du hinner sälja i lugn och ro” – Josefin Granström, mäklare i Umeå, tipsar om vad man ska tänka på vid bostadsaffären. Foto: Jan Färingö/SVT

Bankkrav skapar propp på bostadsmarknaden i Umeå: ”Katastrofalt”

Uppdaterad
Publicerad

Sälj först och köp sedan – detta kan banker kräva när du ska köpa bostad. Enligt mäklare i Umeå leder det till en propp på marknaden och är en av orsakerna till att det just nu är väldigt många bostäder till salu.

– Det är ett stort problem när bankerna råder kunderna att ha en försäljningsklausul, för den är katastrofal för marknaden, säger mäklaren Josefin Granström.

Nya bankregler gör det allt svårare att köpa bostad, särskilt för yngre personer som är ute efter en mindre lägenhet.

Förutom höga räntor, skärpta amorteringskrav och inflation vill flera banker att du säljer din bostad innan du får lån till en ny. Kan du inte visa ett försäljningskontrakt kan banken neka dig bolån för den nya bostad du vill köpa.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Tillträdestiderna betydligt längre

En effekt av de skärpta försäljningsreglerna är att tillträdestiderna blivit allt längre. I normalfallet brukar tillträdestiden vara upp till tre månader – idag kan den vara sex månader eller längre och det här har gjort att marknaden delvis bromsats upp.

– Om man tittar på Hemnet en månad tillbaka har vi varit uppe i över 700 objekt. I en normal marknad kanske vi ligger ute med drygt 400, säger Josefin Granström, fastighetsmäklare i Umeåområdet.

Banken: Därför använder vi försäljningsklausul

LF Västerbotten (Länsförsäkringar Bank) använder försäljningsklausuler men gör en individuell bedömning av varje enskild kund.

– Skälet är omsorg om kunden. Köper man en bostad innan man sålt kan man hamna i en riktigt tråkig situation med två boenden som man kanske inte har ekonomi för, säger Rikard Jacobsson, bankchef på LF Västerbotten.

Den allt högre tröskeln för att få lån kan ställa till problem inte bara för säljare och köpare, utan också för mäklarna.

– Bankerna är noga och det säger jag inget om, men det är ett stort problem när bankerna råder kunderna att ha en försäljningsklausul. Den är katastrofal för marknaden. Vi brukar rekommendera våra kunder att inte acceptera sådana försäljningsklausuler. Ta hellre till ordentligt med tid för tillträdet så att du kan sälja i lugn och ro, menar Josefin Granström.

Så funkar försäljningsklausul

När du skall köpa bostad söker du lånelöfte hos banken. Du kan få lånelöfte med eller utan försäljningsklausul.

En försäljningsklausul, även kallat försäljningsvillkor, kan till exempel innebära att banken som lånar ut pengar till ditt bostadsköp kräver att din nuvarande bostad ska vara såld innan banken beviljar bolån. Det betyder att du måste visa upp ett försäljningskontrakt som visar att du sålt din bostad.

Exempel: Om du redan köpt en ny bostad men inte får din gamla såld, så kan banken i vissa fall neka dig bolån till den nya bostaden. Om du då inte kan betala den nya bostaden bryter du kontraktet och blir ersättningsskyldig till säljaren. Det kan bli väldigt dyrt.

Dessutom kan du som köpare bli ståendes med dubbla hyror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet