Efter mediernas bevakning av den svenska bärbranschen har myndigheterna börjat agera. Under torsdagen avslog Migrationsverket 450 ansökningar om arbetstillstånd för thailändska bärplockare.
– Det ska inte finnas några zoner där människohandel eller slaveri kan gå straffritt i Sverige. Vi måste se till att myndigheterna får de verktyg och resurser som krävs för att de ska kunna agera kraftfullt. Oavsett var i landet problematiken uppkommer, sa biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg till SVT förra veckan.
Större samarbete mellan myndigheter
I väntan på tuffare regler, bland annat gällande att stoppa arbetstillstånd till branscher med problem, jobbar tillsynsmyndigheterna vidare.
Arbetsmiljöverket har bland annat ansvar för långa arbetsdagar och de ofta äldre fordon som plockarna åker runt i.
Något som ska göra jobbet effektivare är bland annat myndighetsgemensamma center kring arbetslivskriminalitet och ett större samarbete mellan olika myndigheter.
– Det är när vi kan lägga ihop alla myndigheters befogenheter, information och kunskap som vi kan nå de största effekterna, säger Gitte Larsson, enhetschef arbetslivskriminalitet i Umeå.
”Vi trappar upp arbetet”
När det gäller bärbranschen samordnar Arbetsmiljöverket det gemensamma arbetet mellan dem, polisen, Jämställdhetsmyndigheten, men kan även ta hjälp av kommunernas räddningstjänster.
Hon vill inte svara på frågan om det kommer genomföras några gemensamma insatser kring bärbranschen denna sommar.
– Men vi trappar upp arbetet. Och vi har särskilt fokus på riskbranscherna, där bärbranschen är en del.