SVT:s program Storyn bakom, har tittat på bedrägerier kring handeln med så kallade skins i spelet Counter Strike.
Skins ger spelkaraktärer ett unikt utseende. Vissa åtråvärda skins kan vara värda tusenlappar, men fallgroparna för den som vill sälja eller köpa är många då bedrägerier inte är ovanligt.
Ofta handlar de om att lura barnen att skicka iväg sina skins innan de fått en betalning, som aldrig kommer. I andra fall kan det handla om att lura in barnen på skumma länkar.
Sune från Umeå: ”Tog allting”
En som drabbats är Sune Berglund från Umeå som blev av med sitt inlogg och alla tillgångar han hade i spelet.
– Han tog kontot, bytte mitt lösenord och tog allting, berättar Sune.
Även om bedrägerier inom gamingvärlden är relativt få sett till alla bedrägerier som anmäls. Så räknar man med att det finns ett stort mörkertal då det upplevs som skamfullt att ha blivit lurad, samt att väldigt få brott utreds.
– Det sprids snabbt inom communityn att det inte är lönt att anmäla då utredningarna läggs ner, men man ska alltid anmäla, säger Mikael Jägare, administratör i en köp- och säljgrupp.
– Vi behöver bli mycket bättre på bedrägerier på spelplattformar, säger Charlotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericentrum.
200 000 bedrägerier
Bedrägerier är den brottsform som ökat allra mest de senaste åren i Sverige. Även om mörkertalen fortsatt är höga så har polisen inte resurser att utreda alla brott som faktiskt anmäls.
– Vi hade nästan 200 000 anmälda bedrägerier totalt i Sverige förra året, så mycket utredare har vi inte, säger Mauritzson.
Har du blivit utsatt för bedrägeri inom spelvärlden eller har du annan erfarenhet av skins? Ta kontakt med SVT:s journalist Simon Engstrand på: simon.engstrand@svt.se.