Så förbereder du dig inför en förlossning i bilen – barnmorskan Erika Häggblad i Skellefteå tipsar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga siffror på hur många gravida i Sverige som inte hinner till förlossningen för att föda. 

Hur ska man egentligen förbereda sig för en förlossning i en bil? I videon ger barnmorskan Erika Broman Häggblad i Skellefteå sina bästa tips.

Det är ingen som vet hur många barn som föds i bilen på väg till förlossningen i Sverige. Socialstyrelsen kommer att kunna börja få in statistik kring detta under 2022.

Men i Finland där statistik har förts sedan början av 1990-talet, har antalet kvinnor som inte hinner in till förlossningen på sjukhus tredubblats de senaste 20 åren. Men där har ökningen har inte bara skett där man har långt till BB, utan även i storstadsregionerna.

Förlossningsvården i Västerbotten

”Inte de som bor långt bort”

– Det är inte de som bor långt bort som brukar föda i bilen, de planerar och åker i tid. Det är stadsborna och de som har nära till vård som inte brukar hinna fram, säger barnmorskan Erika Broman Häggblad.

Däremot har hon mött upp den födande med ambulans vid ett par tillfällen för att bistå.

– Jag tror att jag förlöst två barn i ambulans, men vi har även hjälpt till i hemmet.

Få barn föds i bilen

Men enligt barnmorskan Erika Broman Häggblad är det inte så många barn som kommer till världen i en bil i Västerbotten.

– Det är försvinnande få, kanske någon per år.

Men även om avstånden är korta och förlossningsavdelningarna håller öppet så kommer det alltid finnas barn som föds i bilen, menar hon.

– Man vet aldrig hur en förlossning kommer att bli. Men sen kan man säga att när det går snabbt, så går det ofta bra. Då sköter naturen sitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet