Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef Lycksele BB

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör allt för att upprätthålla patientsäkerheten” – hör Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef, om Ivos kritik mot förlossningen i Lycksele. Foto: Frida Wengberg /SVT

Ivo kritiserar förlossningen i Lycksele – patientsäkerheten ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Bristfällig dokumentation, ensamarbete och frånvarande chefer. Efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, besökt förlossningen på Lycksele lasarett kritiseras avdelningen på flera punkter.

– Det är inte allvarligt för patienterna, men det är absolut något vi behöver se över, säger Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, genomför en nationell översyn av förlossningsvården i landet. I april gjordes en inspektion av förlossningsvården på Lycksele lasarett. Myndigheten påtalade flera brister.

Både ledning och anställda uttryckte att det varit en ”icke fungerande patientsäkerhetskultur” innan stängningen av förlossningen 2023.

Förlossningsvården i Västerbotten

Inför öppnandet har ledningen arbetat för att förbättra bristerna. Ivo menar däremot att det inte framkommer hur.

– Anledningen till stängningen var personalbrist. Nu har vi personal på plats och är fullt bemannade, säger Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef.

Barnmorskor syr ensamma

Andra punkter i Ivos kritik är att bedömning av fosterövervakning, CTG, inte alltid dokumenteras. Barnmorskor uppges också varit ensamma när de sytt och behandlat bäckenbottenbristningar. Enligt rekommendationer ska det vara två personer. Detta för att motverka framtida besvär.

Anställda har även beskrivit att de upplever att ledningen inte är närvarande och att det kan vara svårt att få kontakt med chefer.

Personalen upplever också svårigheter kring kommunikation med hyrpersonal som inte är insatt i klinikens rutiner och som inte hittar i lokalerna.

– Lycksele sticker inte ut i kritiken från Ivo. De här punkterna finns även i Skellefteå och Umeå. Våra avdelningschefer på de tre orterna tittar nu på detta och ser hur vi kan hjälpas åt, lära av varandra eller hitta gemensamma rutiner, säger Malin Eriksson.

”Ingen anledning till oro”

Ledningen för förlossningen i Lycksele ska svara Ivo och beskriva vilka åtgärder som vidtagits senast den 1 september.

– Det finns ingen anledning till oro för att föda sitt barn i Lycksele om det gjorts en bedömning att det är där du ska föda. Jag har själv fött mina barn i Lycksele och det var en fantastisk upplevelse, säger Malin Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet