En nyfödd bebis i en filt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättesurt” – hör regionrådet Anna-Lena Danielsson (S) kommentera anledningen till att Lycksele BB håller stängt längre än väntat. Foto: SVT.

Lycksele BB och förlossningen håller stängt ännu en vecka: ”Såklart jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsavdelningen och BB vid Lycksele sjukhus har hållit stängt sedan i juni, och under onsdagen meddelade Region Västerbotten att de håller stängt ytterligare en vecka.

– Det är tillfällig frånvaro bland personal i Umeå som gör att även Lycksele påverkas och måste hålla stängt, säger Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef.

BB och förlossningen i Lycksele skulle ha öppnat nu på måndag den 12 augusti men flyttas nu fram en vecka och planeras öppna igen den 19 augusti.

Tillfällig frånvaro bland personal

Anledningen är att det varit tillfällig frånvaro bland personal på neonatala transportlinjen i Umeå, något som kan göra att transporttiden till Lycksele även förlängs.

– Vi hade inte kunnat förutse det här. I måndags ringde de i Umeå och sa att de hade frånvaro och gjort allt vad de kunnat, säger Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi.

”Tråkigt för blivande föräldrar”

Hur känns det att öppnandet skjuts fram?

– Det är förstås jättetråkigt, både för blivande föräldrar och för vår medarbetare i Lycksele som sett fram emot att komma tillbaka, fortsätter Malin Eriksson.

Nu stöttar man upp från Uppsala och hjälper Umeå med en del akuta intensivvårdstransporter av sjuka och förtidigt födda barn.

Regionen har kontaktat 16 kvinnor som berörs av den förlängda stängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.