Två pojkar framför bassängen i Malå simhall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att jag har badat här en gång” – Hör vad tioåringarna Filip och Love tycker om att Malå simhall öppnar igen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Barns simkunnighet i Malå försämrad – hoppas vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Simkunnigheten bland elever i Malå har försämrats sedan simhallen stängdes för sex år sedan. Men genom en del renoveringsåtgärder hoppas kommunen kunna öppna simhallen igen lagom till höstterminen 2024.

– Det är livsviktigt att kunna simma, säger Malåbon Love Fjellner, 10 år.

Sedan simhallen stängdes för sex år sedan har simkunnigheten bland Malås barn blivit sämre. Då elever behöver åka till simhallen i Kristineberg ungefär 30 minuter bort, har inte skolan möjlighet att erbjuda simlektioner lika ofta.

– När vi hade simhall här så simmade alla barn upp till årskurs sex varannan vecka vilket gjorde att vi hade 100 procent simkunnighet i årskurs tre. Det har vi absolut inte idag, säger skolchefen Erik Lindblom.

Hör vad tioåringarna Filip och Love tycker om att kunna bada i Malå simhall i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.