Till vänster: Påsar med bär lastade i en skåpbil. Till höger: Bild på Eva Norlin som står i skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Norlin om myndigheternas bärrazzia i Åsele: ”Helt orimligt att folk jobbar 20 timmar per dag”. Foto: SVT

Flera bärrazzior i norra Sverige – visar på beslagtagna pass och hot mot bärplockarna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har olika myndigheter tillsammans kontrollerat bärindustrin i norra Sverige med flera razzior. Beslagtagna pass, hot om repressalier vid klagomål, och långa arbetspass svärtar fortfarande branschen.

– Jag kände mig väldigt, väldigt besviken när vi åkte tillbaka. Vi måste få till en reglering av branschen, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot människohandel.

Razziorna mot bärbranschen i bland annat Norrbotten, Västerbotten och Jämtland har skett i slutet av månaden, senast i torsdags i trakterna runt Åsele.

– Där var Arbetsmiljöverket, vi från Jämställdhetsmyndigheten, polisen, men även räddningstjänsten och inspektörer från kommunerna, säger Eva Norlin som arbetar som regionkoordinator mot prostitution och människohandel i den norra delen av landet.

Det finns aktörer som har förbättrat plockarnas arbetsmiljö, men på sina håll är bristerna fortfarande stora, menar Eva Norlin. Det handlar bland annat om brandskydd i boendena, undermåliga transportfordon, beslagtagna pass, men framförallt om arbetstiderna.

”Helt orimligt”

– Det kan inte vara möjligt att vi har personer här som jobbar 14-20 timmar per dag sju dagar i veckan när man kommer på ett arbetstillstånd till Sverige. Det är helt orimligt, säger Eva Norlin.

Just nu sammanställs rapporterna från inspektionerna och det arbetet kan landa i anmälningar mot företagen.

– Med tanke på att vi sett indikationer på exploatering så är det inte omöjligt, säger hon.

I klippet: ”Jag var inte helt förvånad” – hör Eva Norlin berätta om hennes intryck av bärrazzian i Åsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.