Benny Selberg driver Ekoranchen i Gullmark några mil norr om Umeå. Hans 20 djur föds och dör på gården sedan 2016 eftersom han har ett godkänt slakteri på gården.
I Sverige måste man avskilja djuret från flocken, bedöva på max fem meters avstånd och avbloda inom 60 sekunder.
Jämför med Tyskland
När djuret skiljs från flocken blir det stressat.
I Tyskland använder man sig av kulgevärsmetoden. Då bedövas djuret medan det går med bekanta flockmedlemmar i en inhägnad på gården. Skottet gör djuret medvetslöst, djuret fallet ihop och flocken märker inget. Därefter avlivas det genom avblodning inom 90 sekunder.
– Det blir en totalt stressfri slakt, säger Benny Selberg.
Forskar på stressfri slakt
Att Tyskland använder sig av metoden beror bland annat på den forskning som Katrin Schiffer gjort om stressfri slakt vid universitetet Kassel Witzenhausen. Nu är hon verksam på Mathantverkscentret, Eldrimner, som förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i Sverige.
Hon menar att den stora milstolpen varit att fler djur får dö på gården och hänvisar till det nya EU-direktivet ”slakt på härkomstgård”. Det möjliggör att fler bönder under slakteriets ansvar kan slakta på gården och djuret slipper därmed transport till avlivning.
– Men kulgevärsmetoden borde införas för en ännu mer stressfri slakt. Däremot får det inte vara ”vilda västern”, utan ska man godkänna detta från svenska myndigheter ska det vara krav på skickliga, utbildade skyttar och utföras korrekt, säger Katrin Schiffer.
Jordbruksverket positivt
Mattias Gårdlund, handläggare på Jordbruksverket har skickat in den forskning som finns på ämnet och en förfrågan till EU-kommissionen om att få ändra lagarna. Nu väntar de på att kommissionen ska godkänna kulgevärsmetoden även i Sverige.
– Jag hoppas att det här kommer bli verklighet år 2025, säger Mattias Gårdlund.
Slakt på härkomstgård
År 2021 kom EU-föreskrifter som skulle göra det lättare och mindre stressigt när djuren ska slaktas.
Det möjliggör bedövning av ett begränsat antal djur och avblodning på gården där djuren vuxit upp.
Djuren behöver inte längre transporteras – allt för en stressfri slakt, så kallad ”slakt på härkomstgård”.
Hittills är det bara ett slakteri i Sverige som ansökt och fått tillståndet om att använda sig av metoden. Men flera är under handläggning.